BalkansPress

Dobro došli!

„Realnost je da je Jadar neverovatan resurs. To treba svetu, potrebno je Srbiji. Moramo da smislimo kako da to uradimo. Jedino što bih danas rekao je da nismo odustali”, kazao je Jakob Stosholm.

Generalni direktor Rio Tinta Jakob Stosholm izjavio je da ta rudarska kompanija nije odustala od litijumskog projekta Jadar, iako je premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila mogućnost da se taj projekat nastavi, izveštava Tanjug.

„Nismo počeli radove na Jadru. Realnost je da je to neverovatan resurs. To treba svetu, potrebno je Srbiji. Moramo da smislimo kako da to uradimo. Jedino što bih danas rekao je da nismo odustali“, kazao je Stosholm, prenosi Tanjug.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak da ne vidi šanse za oživljavanje litijumskog projekta Rio Tinta vrednog 2,4 milijarde dolara, za koji su licence oduzete u januaru nakon protesta zbog zabrinutosti za životnu sredinu zbog planiranog rudnika.

Anglo-australijska kompanija se prošle godine posvetila tom projektu pošto su se globalne rudarske firme okrenule metalima potrebnim za prelazak na zelenu energiju, uključujući litijum, koji se koristi za pravljenje baterija za električna vozila.

Direktor Rio Tinta Džejkob Stausholm: Nismo odustali od kopanja litijuma u  Srbiji - Naslovi.net

*Izvršni direktor Rio Tinto Ltd DŽejkob Stausholm / Foto: Pixabay

Rio je u julu saopštio da „istražuje sve opcije“ u Jadaru u nastojanju da reši probleme lokalne zajednice. Stosholm je takođe rekao investitorima da je vlada Kanade „veoma ushićena“ zbog razvoja kritičnih minerala važnih u tehnologiji, uključujući bakar, litijum, nikl i minerale retke zemlje.

Rio Tinto je u maju počeo u Kvebeku proizvodnju skandijum oksida, koji se koristi za jačanje aluminijuma u ​​industrijama poput vazduhoplovstva, navodi Tanjug.

Scroll to top