BalkansPress

Dobro došli!

Jedna srpska kompanija je uvela pravo za svoje radnike da radse 4 dana nedeljno.

Tri slobodna dana nedeljno nešto su o čemu mašta gotovo svaki radnik u Srbiji. Za zaposlene u ovoj kompaniji to više nije samo san, već realnost. Deo ove firme već osam meseci radi četiri dana nedeljno, a plan je da do kraja naredne godine svaki zaposleni pored vikenda, ima slobodan i petak. U kompaniji ima 96 zaposlenih, a jedan deo njih, oni koji rade u proizvodnji, žive san mnogih radnika u Srbiji.

Kako objašnjava direktor firme Mikroelektronika, Nebojša Matić, nije moguće da se odmah cela firma prebaci na ovaj režim. Potrebno je uskladiti poslovanje čitave kompanije, i upravo zato na kraću radnu nedelju prelazi jedan po jedan sektor, ili ona usko povezana istovremeno. "Sledeća su odeljenja koja prave hardverske proizvode i špedicija, jer je to logično nakon proizvodnje", kaže Matić.

 

Kako je sve počelo?

Radnici u proizvodnju već osam meseci rade na ovaj način, a pre toga su imali "probni" period. Matić kaže da je prvo skraćeno radno vreme - nekoliko meseci se radilo pola sata kraće, pa sat, a onda i dva sata kraće, tokom pet radnih dana.

"Onda smo, posle nekoliko meseci uspešnog rada po šest sati dnevno, odlučili da probamo da radimo četiri dana po osam sati, a da petak ne radimo. Nakon tri ili četiri petka, kada smo uspeli, rekli smo 'e sada ovo uvodimo kao zvanično radno vreme'. Od tog trenutka je prošlo osam meseci i dobro funkcionišemo", kaže sagovornik. Matić kaže da je cilj ovog načina rada da zaposlenima bude bolje, ali i da pomognu u stvaranju boljeg društva.

"Naš ultimativni cilj je da napravimo bolje društvo, društvo odmornih ljudi", kaže Matić. Dodaje da ovakav režim rada može da postane standard u Srbiji, ali da smo još uvek daleko od toga.On kaže da firma mora da bude dobro organizovana, te da produktivnost ne sme da opadne, već suprotno - mora da bude još veća.

Takođe, menadžment firme postavio je rok - do kraja 2024. godine cela firma će biti prebačena na režim od četiri radna dana.

 

Šta se desilo sa platama radnika?

Iako bi većina radnika u Srbiji želela da ima još jedan slobodan dan nedeljno, na pomen ovog metoda rada gotovo uvek se javlja jedna dilema - ako šef smanji broj radnih sati, da li će smanjiti i platu? Međutim, u ovoj firmi desilo se potpuno suprotno. Plate radnika u proizvodnji su povećane. Kao jedan od razloga za povećanje, direktor Matić navodi činjenicu da njegovi zaposleni do sada petkom nisu trošili novac - većinu vremena su provodili na poslu. Sada je situacija drugačija jer, kako kaže, kada je neko slobodan petkom, on će želeti da izlazi sa prijateljima ili otputuje negde na produženi vikend, a sve to iziskuje novac.

"Plata se povećava zbog produktivnosti i većeg poslovnog uspeha. Oni sada za četiri radna dana, uspevaju da urade ono što su ranije radili za pet", kaže Matić. Direktor dalje priča da su radnici sada fokusiraniji na posao, rade 20 ili 30 odsto više u toku dana nego ranije, te da je upravo zbog toga povećanje plate bila dobra odluka.

 

Šta kažu zaposleni?

Iako im je sada drago što rade na ovaj način, zaposleni su, kada su čuli ideju direktora, bili skeptični. Matić kaže da je to zbog toga što u većini država postoji narativ da je firma "neprijatelj" svojim zaposlenima, pa pozitivne promene često deluju kao da su previše dobre da bi bile istinite, što ne uliva poverenje kod zaposlenih.

"Nisu odreagovali baš najbolje, zato što su se plašili", kaže Matić, objašnjavajući da su zaposleni isprva mislili da će za ta četiri dana "izginuti" od posla, te da bi im bolje bilo da ipak rade regularnim tempom pet dana, kao i do sada. Međutim, sada je situacija potpuno drugačija. Razgovarali smo sa dvojicom radnika u proizvodnji i obojica su nam rekli isto - i više su nego zadovoljni radnim vremenom.

"U početku uopšte nismo verovali da ćemo uspeti uopšte da postignemo ovo. Međutim, kada smo videli da postižemo sve da završimo, naravno da nam odgovara, svi smo srećni. Ja imam dvoje male dece, tako da sve slobodno vreme posvetim njima i to je super, imamo tri dana vikenda da uživamo", rekao je jedan od njih. Saglasan je i njegov kolega koji kaže da bi preporučio svim firmama ovakav model rada.On kaže da se za četiri radna dana sve stigne.

Scroll to top