BalkansPress

Dobro došli!

Austrijska strana, koju predstavlja austrijska naftna i gasna kompanija OMV, prihvatila je ruske uslove za plaćanje isporuka ruskog gasa u rubljama otvaranjem računa u ruskoj banci, izjavio je juče austrijski kancelar Karl Nehammer, a prenosi ruska agencija TASS.

“Mi, odnosno OMV, prihvatili smo uslove plaćanja, kao i nemačka vlada. Utvrđeno je da su uslovi u skladu sa uslovima sankcija. To nam je bilo važno”, kazao je premijer na konferenciji za novinare.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da su Poljska i Bugarska odbile platiti ruski gas po mehanizmu rublja, te su se stoga suočile s problemima pri nabavci ove vrste goriva iz Rusije.

Prema Nehammerovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin ga je tokom svog putovanja u Moskvu uveravao u buduće isporuke gasa u celosti i mogućnost plaćanja u evrima, tako da se situacija za Austriju do sada nije promenila, navodi TASS.

 

Ovde treba dodati kako je nedavno austrijski premijer lično boravio u Moskvi, gde je razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom – i o Ukrajini i o energetici. To je najbolji dokaz kako se pojedine članice EU, svesne svojih energetskih potencijala odnosno njihovog deficita, uspevaju izboriti za svoje energetske interese usprkos krute (geo)politike i instrukcijama koje im u tom smislu stižu iz Bruxellesa. Austrija tu, svakako, nije drukčija.

U isto vreme, s današnjim rečima austrijskog premijera, navodimo i kako je ministarka energetike te zemlje Leonore Gewessler najavila neprekinute isporuke ruskog gasa. Prema njenim rečima, bez toga će biti upitno punjenje skladišta pre početka hladnog vremena. Ali Austrija će nastaviti diverzifikaciju nabavke, kazala je ministarka.

Izjave austrijskih dužnosnika stižu u kontekstu današnje obustave dostave ruskim gasom bugarskog državnog operatera Bulgargaz i poljskog operatera PGNiG, nakon što su obe odbile poštivati ​​uslove Moskve o načinu plaćanja gasa.

I dok Varšava tvrdi kako se za ovu odluku Moskve pripremala i da neće biti problema sa snabdevanjem zemlje, Bugarska je i dalje u velikoj meri zavisna o ruskom gasu.

Ranije je Rusija najavila prelaz na plaćanje gasa u rubljama kao odgovor na jačanje zapadnih sankcija.

Scroll to top