BalkansPress

Dobro došli!

Embargo na ruske sirovine imaće najnegativniji uticaj ne samo na industrijske gigante, već i na mala preduzeća.

Nemački portal Deutsche Virschafts Nachrichten navodi da će Nemačka Rusiji platiti rekordnu sumu od 33,9 milijardi evra za naftu i gas 2022. godine.

Naime, Nemačka potrošnja na rusku naftu preti da poraste sa 11,4 milijarde evra na 14,3 milijarde evra. Račun za uvoz gasa mogao bi da se udvostruči sa 8,8 milijardi evra prošle godine na 17,6 milijardi evra 2022. godine. Osim toga, prema studiji, za ruski ugalj će morati da se plati oko 2 milijarde evra, pišu Ria novosti.

PROČITAJTE: BRISEL KLEKNUO PRED MOSKVOM: Evropska komisija dozvolila plaćanje gasa u rubljama!

 

Nemci su u panici

Stanovnici Nemačke uznemireni su zbog planova vlasti da odustanu od uvoza ruskog gasa, piše britansko izdanje Fajnenšel tajmsa.

Kako se navodi u materijalu, priča o potpunom embargu seje paniku među Nemcima, pošto je pre početka specijalne operacije u Ukrajini udeo Moskve na ovom tržištu iznosio 55 odsto. Svako iznenadno gašenje gasa moglo bi da parališe značajan deo industrije zemlje, predviđaju nemački poslovni predstavnici.

Embargo na ruske sirovine imaće najnegativniji uticaj ne samo na industrijske gigante, već i na mala preduzeća.

PROČITAJTE: Ko je gubitnik, a ko dobitnik u ukrajinskoj krizi?

List Handelsblat, pak, piše da embargo na isporuku ruskih energenata Nemačkoj nosi ogromne rizike za nemačko poslovanje, a od takve odluke posebno će trpeti mala i srednja preduzeća.

Prema anketi koju je sprovelo udruženje malih i srednjih preduzeća, značajan deo ovih preduzeća nije sklopio dugoročne ugovore o snabdevanju energijom, ističe se u publikaciji. Tako je samo dva odsto od 42.000 anketiranih kompanija najavilo ugovore na više od tri godine.

 

Kako navodi Handelsblat, rezultati ankete pokazuju da embargo na snabdevanje ruskih energenata nosi ogromne rizike za nemačko poslovanje, a od snabdevanja posebno zavise mala i srednja preduzeća. Prema istraživanju, 47% ovih kompanija koristi gas kao glavni izvor energije, a 16% koristi naftu.

PROČITAJTE: 5 ruskih oružja koji uznemiruju NATO vojsku

Cene gasa i situacija u Ukrajini

Nemačka i druge zapadne države suočavaju se sa naglim porastom cena goriva nakon što su uvele obimne sankcije kao odgovor na specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini. Bez obzira na to, u Evropi se i dalje pozivaju da se smanji zavisnost od ruskih energetskih resursa.

Berlin očekuje da prestane da uvozi ugalj i naftu do kraja 2022. godine, a gas do sredine 2024. godine. Nemačka je početkom godine dobijala skoro 55 odsto svog uvoza prirodnog gasa iz Rusije, ali je taj udeo sada smanjen na 40 odsto.

Scroll to top