BalkansPress

Dobro došli!

Makedonija je na pragu rata pošto je Talat Džaferi na prevaru izabran za predsednika Sobranja, nakon čega su pristalice pokreta za Zajedničku Makedoniju ušle u parlament i započeo je opšti haos.

Prema nezvaničnim saznanjima, komandiri policije albanske nacionalnosti dobili nalog da se u punoj opremi jave u glavni štab najveće albanske partije u Makedoniji DUI, odnosno njena mesna sedišta, radi odbrane poslanika albanske nacionalnosti.

Veliki broj poslanika, među kojima je i sam Džaferi, još uvek se nalaze zarobljeni u konferencijskoj sali u Sobranju i njihova sudbina je, za sada, nepoznata.

 

Kako prenose mediji u Makedoniji, trenutno ima osam povređenih poslanika koji su prebačeni u Gradsku bolnicu u Skoplju. Od njih, sedam je primljeno sa povredom glave i jedan sa povredom kolena.

Policija u Makedoniji stala uz narod na ulicama ispred Sobranja, javio je dopisnik Pinka iz Skoplja Milenko Nedelkovski.

Prema nezvaničinm saznanjima, u gradu Struga u kom žive isključivo Albanci, već se organizuju ozbiljne oružane formacije. Kako se navodi, dobrovoljci iz Albanije koji su spremni da se bore za njihove ciljeve u Makedoniji već pristižu u taj grad.

Takođe, 113. albanska vojna brigada iz Tetova se mobiliše i kreće ka Skoplju da brani Talata Džaferija.

Brojni zapadni lideri već su osudili nasilje u parlamentu, ali je izostala osuda državnog udara koji je uzrokovao upad građana u Sobranje.

 

ZAEV UZ POMOĆ ZAPADA POKUŠAO DA KUPI GENERALE !

Lider SDSM Zoran Zaev uspeo je uz podršku zapadnih službi da stavi pod kontrolu nekoliko vojnih generala, ali je ipak vojska većinski uz Nikolu Gruevskog i predsednika Đorđa Ivanova, saznaju novinske agencije.

Podsetimo, situacija u Makedoniji preti da eskalira nakon što je u Sobranju došlo do sukoba između pristalica Inicijative ‘Zajedno za Mekedoniju’ i pristalica Zaeva.

Makedonija je na pragu rata pošto je Talat Džaferi na prevaru izabran za predsednika Sobranja, nakon čega su pristalice pokreta za Zajedničku Makedoniju ušle u parlament i započeo je opšti haos.

GALIJAŠEVIĆ: „NATO je kriv za sve“

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević je rekao da to što se dešava u Makedoniji nije makedonska već balkanska kriza.

„Ponovo imamo destabilizaciju Balkana. Za ovu krizu je kriva briselska administracija i vlade zapadnih zemalja i NATO. Kreatori ove krize su upravo na ovim adresama“, rekao je Galijašević za Pink.

On je rekao da ono što ostaje Srbiji, pa i sledećoj meti posle Makedonije, a smatra da je to Crna Gora, jeste da pruže podršku i sarađuju sa makedonskom vladom i zajedno nastupaju u odbrani integriteta svake države pojedinačno.

Galijašević, međutim, kaže da to ipak nije realno i da nijedna od tih država neće organizovano nastupiti u pružanju pomoći susedu, odnosno neće biti jedinstvene kao Albanci.

 

„Crna Gora je sledeća i zbog toga se ne potpisuje sporazum o demarkacionoj liniji i razgraničenju između Kosova i Crne Gore“, kazao je on.

Galijašević ističe da se u dva pravca odvija destabilizacija Balkana: kroz albanski nacionalizam i formu islamskog radikalizma i terorizma, što podržava Zapad kako bi sprečio Rusiju da ostvari bilo kakav uticaj na Balkanu.

Podsetimo, nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat Džaferi izabran za predsednika parlamenta nastao je haos na ulicama Skoplja i u zgradi Sobranja. Makedonski mediji javljaju da su maskirane osobe upale u zgradu Sobranja u Skoplju i da su sada zbog okršaja krvave glave lidera SDSM-a Zorana Zaeva i poslanika te stranke Damjana Mančevskog. Ima još povređenih.

*Albanski lider teško ranjen; Albanci na društvenim mrežama: Ako umre, dobićete građanski rat

Lider Alijanse za Albance Zijadin Sela najteže je povređen kada su demonstranti u četvrtak uveče upali u zgradu makedonskog parlamenta nakon što su socijaldemokrati i albanske stranke glasali za izbor Talata Xaferija, etničkog Albanca iz Demokratske unije Albanaca, za novog predsednika Sobranja, piše Aljazeera Balkans.

Makedonski mediji pišu da je razjarena gomila u napadu koristila stolice i tvrde predmete, a na fotografijama koje kruže društvenim mrežama vidi se zastupnik Sela kako leži na podu Sobranja krvave glave.

Pojavile su se informacije da se Sela bori za život, no kasnije je stigla vest da je teže povređen, ali izvan životne opasnosti. I dok jedni upućuju poruke želja za brzim oporavkom, drugi su na društvenim mrežama zapretili su državnim udarom ako albanski zastupnik slučajno premine zbog povreda.

– Očekujemo građanski rat ukoliko Sela umre, objavio je jedan korisnik Tvitera a na albanskom, a među komentarima stoji i da su u vreme napada na Selu ‘makedonski fašisti uzvikivali ‘prokleti Albanci’’, piše Aljazeera Balkans.

 

(Izvor: Intermagazin.rs)

Scroll to top