BalkansPress

Dobro došli!

Naši bezbednjaci registrovali pokrete veterana Oslobodilačke vojske Kosova. Nosili automatske puške i tovare sa oružjem. Skoplje obavešteno, ali nema reakcije.

SRPSKE službe bezbednosti otkrile su da je oko 800 naoružanih veterana ozloglašene OVK sa Kosova i Metohije ušlo na teritoriju Makedonije - saznaju "Novosti".

 

Ovaj manevar izvršen je u dva navrata, a prema operativnim podacima, albanski ekstremisti bili su opremljeni automatskim puškama. Na makedonsku teritoriju ubacivali su se u grupama, a tajno su prenosili i tovare naoružanja. Praktično je primenjen isti scenario kao kada su svojevremeno spremana žarišta u južnoj srpskoj pokrajini, a oružje zaprežnim vozilima i na konjima prebacivano iz Albanije na Kosovo.

Kako prenose naši dobro obavešteni izvori, prvi pokret bivših pripadnika OVK ka Makedoniji registrovan je krajem prošle godine i vremenski se poklapa sa sastankom predstavnika svih Albanaca u regionu, održanom u Albaniji 23. decembra.

Kao što su "Novosti" već pisale, na tom tajnom sastanku dat je znak za agresivno oživljavanje projekta "velike Albanije". Prisutni su bili politički lideri Albanaca sa KiM, juga centralne Srbije, iz Makedonije, Albanije i Crne Gore, ali i veterani ozloglašene OVK i njenog ogranka - Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Naše službe su drugo pomeranje ekstremista sa Kosova zabeležile pre mesec i po dana. Prema obaveštajnim podacima, dva su glavna koridora kretanja ovih grupa - ka opštinama Lipkovo i Aračinovo, na severu i jugu Makedonije. Začudo, makedonske vlasti ništa nisu preduzele iako su ih srpski bezbednjaci obavestili.

 

Prema našim saznanjima, jedan kanal, onaj ka selima opštine Lipkovo, koji se nalaze na severu Makedonije i dodiruju sa teritorijom južne srpske pokrajine, pre neki dan je presečen.

Vojnobezbednosna agencija (VBA) prošle nedelje zaplenila je na jugu centralne Srbije veću količinu oružja za koje se pretpostavlja da je ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju. Arsenal je otkriven na području opština Preševo i Bujanovac.

Realizacija ove akcije, kako se pretpostavlja, išla je pod "dirigentskom palicom" nove generacije ekstremnih Albanaca na jugu Srbije, koja vodi "vojsku kriminalaca" (bave se švercom narkotika, oružja i migranata) i koja po potrebi lako može da se transformiše u terorističku organizaciju.

KRIZA ZBOG AZILANATA

SELA makedonskih opština Lipkovo i Aračinovo, koja su većinski naseljena Albancima, potresala je kriza i u martu 2016, kada su se pojavile informacije da je došlo do upada terorističke grupe sa Kosova.

Tada je makedonska policija saopštila da nema mesta panici i da je posle izvršene kontrole utvrđeno da nije bilo nikakvog upada. Prema zvaničnoj verziji, tokom pretresa više lokacija pronađena je samo grupa azilanata koje su meštani držali u zarobljeništvu mimo njihove volje.

(Izvor: Vecernje novosti.rs)

Scroll to top