BalkansPress

Dobro došli!

Zapad jeste obezbedio koaliciju Zoranu Zaevu sa Šiptarima, ali mu je jasno da glavni posao nije završio i da još ništa nije gotovo.

Zato je u Skoplju boravila Karen Pirs, politička direktorka Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije i srela se sa Niklom Gruevskim.

Iz saopštenja o razgovoru, koje je izdao VMRO-DPMNE, ne vidi se šta je Britanka tražila, šta je nudila i čime je pretila. Međutim, vidi se da su Gruevski i članovi Izvršnog komiteta partije Nikola Todorov, Vladimir Đorčev, Antonio Milošoski i Hristijan Mickovski sagovornici predočili da Zaev i njegova SDSM „promovišu političko nasilje” i da je izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja, nezakonit i deo tog nasilja.

Ukazali su joj da je „izbor” Džaferija izveden nakon završetka zasedanja Sobranja, čak i bez brojanja glasova i vođenja zapisnika.

Upozorili su da je to opasan presedan i da vodi totalnom nepoštovanju zakona.

Dodatno istakli da je Tiranska platforma uperena protiv unitarnog karaktera makedonske države i da je, povrh svega, još i nastala u drugoj državi (Albaniji).

 

Gruevski i VMRO-DPMNE iza sebe imaju narod koji duže od dva meseca na ulicama svih većih gradova traži nove prevremene izbore i postavljanje rampe Tiranskoj platformi i vladi Zaev-Šiptari koja bi je realizovala uz blagoslov EU, SAD i NATO.

Manifestanti, koje predvodi Građanska inicijativa „Za zajedničku Makedoniju”, i večaeras su prošli put od zgrade Vlade do zgrade Sobranja. Sa jednakom odlučnošću kao i prethodnih 67 dana. Samo, nije to ipak najvažnije.

Od večeras odlučno i sasvim određeno traže: očuvanje unitarnog karaktera države, odbijanje dvojezičnosti na celoj državnoj teritoriji, odbacivanje Tiranske platforme, prevremene izbore i – popis stanovništva.

Traže i oslobađanje pritvorenih za „nasilje u Sobranju”.

Predsednika zemlje, Đorđa Ivanova, nazvali su odbrambenim bedemom države i pozvali ga da i dalje brani unitarnost i suverenitet Makedonije.

Jedan od lidera protesta, Bogdan Ilievski, otvoreno mu je poručio:

„Predsedniče, ostanite sa nama i mi ćemo – rame uz rame sa Vama – čuvati državu”.

Slične manifestacije večeras su održane i u Ohridu, Kumanovu i Kavadarcima.

Iz a traženja popisa stoji uverenost mnogih u Makedoniji da je Šiptara u toj zemlji – manje nego što oni tvrde.

(Agencije)

Scroll to top