BalkansPress

Dobro došli!

Od 1. jula građane Hrvatske lečiće mladi lekari, bez radnog iskustva, koji su tek završili fakultet.

Oni će određivati dijagnoze bez obzira na činjenicu da nisu stažirali niti sticali praksu radeći sa iskusnijim kolegama.

PROČITAJTE: Predsednica Hrvatske uz Tompsonove pesme: Naši branitelji su savladali “velikosrpsku agresiju”

Umesto da kao nekada stažiraju godinu dana ili kao poslednjih godina po pet meseci i tako stiču praksu, mladi doktori će od šest meseci do dve godine lečiti pacijete pod nadzorom doktora medicine, odnosno mentora, koji bi tebalo da sedi uz njih u ordinaciji, piše CDM.

 

Međutim, hrvatski mediji prenose zabrinute reakcije lekara i medicinskih stučnjaka koji strahuju da bi ovaj sistem mogao da dovede do neželjenih rezultata.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Splitu doktor Zoran Đogaš kaže da ne bi poverio svoje zdravlje “golobradom doktoru“, koji je tek izašao sa fakulteta.

On je rekao za Slobodnu Dalmaciju da mu je kao naučniku teško da shvati da studente putem anketa pitaju da li su spremni za samostalan rad i lečenje ljudi.

PROČITAJTE: "U IME OCA I SINA, I BRODA KOKAINA" Knežević napisao molitvu "MILONAŠA" za Đukanovićevu novu Crkvu, HIT U CRNOJ GORI! (VIDEO)

“Ako iko kaže da se oseća potpuno spremnim za samostalan rad nakon bilo kog fakulteta, a posebno medicinskog, lično mu ne bih poverio svoje zdravlje, niti bih ga ikome preporučio”, naveo je Đogaš, koji je jedan u nizu poznatih lekara-skeptika kada je reč o doktorima bez iskustva.

Problem su i mentori, jer niko ne zna odakle će oni biti izuzeti s posla i kako će biti plaćeni.

U Hrvatskoj je sve veći problem odlazak lekara i medicinskog osoblja iz zemlje, pa je celi medicinski sistem u opasnosti da se sruši.

Scroll to top