BalkansPress

Dobro došli!

Vaseljenski patrijarh Vartolomej uputio je pismo predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću u kojem mu saopštava da Vaseljenska patrijaršija kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću mitropolita crnogorskog Amfilohija, kao i da "Crkva Crnogorska nikad nije bila autokefalna", prenela ja televizija Srpske pravoslavne crkve TV Hram.

"Nedavno smo u Vaseljenskoj Patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju podršku stvaranju Pravoslavne crkve crnogorske i da je Vlada Vaše zemlje usvojila predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgrađenih pre 1918. godine, kao i druge crkvene imovine", kaže se u pismu za koje se navodi da je upućeno 21. juna.

Ovo bi, navedeno je, značilo da (crnogorska) "država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Sveštenoj Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Pravoslavne crkve srpske".

 

"Vaša Ekselencijo, ovim pismom Vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću visokopreosvećenog mitropolita crnogorskog Amfilohija", poručio je patrijarh Vartolomej.

On je naveo da "Crkva Crnogorska nikad nije bila autokefalna", a da sadašnja takozvana Pravoslavna crkva crnogorska pod Mirašem Dedeićem "ne pripada Pravoslavnoj crkvi".

"Gospodin Dedeić nije episkop Pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski jerarh je naš brat mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate Patrijaršije srpske", rekao je patrijarh Vartolomej.

On je istakao da ovo pismo vaseljenska patrijaršija šalje jer ne želi da "ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolacije i odsečenosti od tela sveukupne zajednice Pravoslavnih crkava, s obzirom da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu".

"Ponavljamo ono što smo Vam napisali 2000. godine: 'Uvereni smo da će Vaša draga Ekselencija razumeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog g. Miraša Dedeića, te da ćete se Vi distancirati od njega, radi dobra i jedinstva Vašega naroda'", navedeno je u pismu.

"Vaša ekselencijo, molimo Vas da gore napisano ne shvatite kao mešanje u unutrašnje stvari Vaše države, nego kao želju naše Majke crkve kKonstantinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima", poručio je patrijarh Vartrolomej, prenela je TV Hram.

Na sajtu je priložen faksimil za koji se navodi da je originalno pismo partijarha Vartolomeja upućeno predsedniku Crne Gore.

Scroll to top