BalkansPress

Dobro došli!

U Podgorici je danas potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, saznaje Tanjug u SPC.

Temeljni ugovor potpisali su Patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović.

Pored Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ministra pravde u Vladi Crne Gore Marka Kovača, potpisivanju su prisustvovali i episkopi sremski Vasilije, zvorničko-tuzlanski Fotije, mileševski Filaret, zahumsko-hercegovački Dimitrije i budimljansko-nikšićki Metodije.

Potpisivanju su prisustvovali potpredsednik Vlade Vladimir Joković i ministri za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Da je sporazum potpisan potvrdio je i Abazović na Telegram kanalu gde je objavio fotografiju sa potpisivanja, na kojoj se vide patrijarh srpski Porfirije i Abazović dok potpisuju ugovor.

PROČITAJTE: T. TAJNER: Preko oficira Vojske Srbije NATO pretio da će intervenisati na Kosovu; RAMA: Rat ili Otvoreni Balkan

 

Patrijarh: Ugovor potrebani Crnoj Gori i SPC

Patrijarh Porfirije je, nakon potpisivanja Temeljnog ugovora u Podgorici, rekao da se podrazumeva da SPC u bilo kojoj državi da se nalazi i da ima crkvenu jurisdikciju poštuje ustav svake države i zakone svake države.

„Otuda mislim da je veoma važno da i vi, poštujući Ustav i zakone države Crne Gore, a i mi poštujući Ustav i zakone Crne Gore, nismo hteli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vere niti smo imali ambicije da postignemo bilo šta više od bilo koje druge verske zajednice. Ali, naravno, logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo i bilo šta manje od toga”, istakao je patrijarh Porfirije.

 Potpisan Temeljni ugovor između Vlade CG i SPC

*Foto: SPC

PROČITAJTE: BAKIR IZETBEGOVIĆ: Srbija je razarala Balkan, Rusija razara Ukrajinu!

Dodao je da se SPC, ako postoje problemi kada je reč o drugim verskim zajednicama, uvek rame uz rame bori za prava te verske zajednice, da budu u istoj meri ispoštovana kao i prava koja očekuje za sebe.

Patrijarh Porfirije je izrazio zahvalnost premijeru Dritanu Abazoviću na svim naporima koje je uložio zajedno sa svojim saradnicima da bude potpisan Temeljni ugovor države Crne Gore i SPC.

Porfirije je pozdravio sve građane Crne Gore, ističući da „toliko toga zajedničkog kroz vekove imamo da je zaista luksuz da trošimo vreme na ono što nas razlikuje i da potenciramo i povećavamo razlike”.

 

Prema njegovim rečima, vekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni, da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kada smo zajedno i kada u našim srcima ima mesta i za onoga drugog.

„Zahvalan sam Vama što ste imali pre svega ljudskog osećanja za činjenicu da smo upućeni jedni na druge, da smo jedni drugima potrebni, zahvalan sam i onima koji su od 2012. godine dodali jedan kamičak u mozaik puta koji nas je doveo do ovog trenutka. Zahvalan sam i onima koji se nisu slagali da dođemo do ovog momenta, i oni su na svoj način, možda i nesvesno, doprineli da mi razumemo koliko je važno da se međusobno razumemo, da još bolje razumemo koliko je važno da se borimo jedni za druge, koliko smo jedni drugima potrebni i koliko kada smo zajedno možemo da pravimo ogromne korake i to u kratkom vremenu”, rekao je patrijarh.

Porfirije je izrazio „molitveno osećanje ljubavi i zahvalnosti” u odnosu na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, koji je, kako je rekao, bez obzira što je nailazio na razne prepreke učinio mnogo više nego svi drugi iz Crkve zajedno da se dođe do ovog trenutka.

„Siguran sam da se on i danas sa nama raduje na nebu i da su njegove molitve doprinele da mi jednostavno i brzo, otkada ste Vi na ovom mestu, pa i ja na svom, dođemo do ovog epiloga”, rekao je Porfirije obraćajući se Abazoviću.

Patrijarh je zahvalio Abazoviću i njegovim saradnicima na trudu i na odlučnosti, ali i građanima Crne Gore.

„Verujem da se i oni svi raduju, bez obzira u kojoj meri će to neko pokazati ili ne”, rekao je patrijarh Porfirije.

 

Abazović: Potpisivanjem poslata poruka mira i tolerancije

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da mu je čast i zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) na lep i dostojanstven način doveden do kraja proces koji je, kako je kazao, predugo trajao.

„Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli”, rekao je Abazović nakon potpisanog Temeljnog ugovora, prenosi Tanjug.

On je pritom poželeo toplu dobrodošlicu patrijarhu SPC Porfiriju.

Patrijarh SPC i Abazović potipisali Temeljni ugovor – Studio B

*Foto: SPC

PROČITAJTE: Makedonija poklonila tenkove Ukrajini (VIDEO)

On je kazao da veruje da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima.

„To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i verujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama”, rekao je Abazović u video poruci sa potpisivanja Temeljnog ugovora SPC.

Istakao oje da je ponosan na učinjeno i zahvalio svima koji su učestvovali u ovom procesu.

„Verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti, da konstatujemo neke dobre, lepe stvari, a da ćemo svi zajednički, sa funkcija koje obavljamo, biti spremni da se založimo za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrednost različitosti kao deo našeg sveukupnog bogatstva”, kazao je premijer.

Istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo „zatvorimo na lep, primeren, dostojanstven način, i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje”.

 

Joković: Regulisanje odnosa između verskih zajednica

Potpredsednik crnogorske vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković rekao je danas na sednici vlade da Temeljni ugovor nije upućen protiv bilo koje verske zajednice, već samo regulisanje odnosa između jedne verske zajednice i države Crne Gore.

„Iako se sad razilazimo, verujem da ćemo se sresti oko Sudskog saveta, Zakona o poreklu imovine, kriminala…”, rekao je Joković.

Joković je to rekao obraćajući se šefu crnogorske diplomatije Ranku Krivokapiću koji je SNP-u zamerio na izjavi da je potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC ispunjen jedan od prioriteta zbog kojih je ova stranka ušla u manjinsku vladu Dritana Abazovića.

Scroll to top