BalkansPress

Dobro došli!

Srpski predsednik Aleksandar Vučić sinoć je dobio jasnu poruku oficira Generalštaba, smatra Tomas Tajner, nekadašnji pripadnik italijanske vojske i stručnjak za hladnoratovske kopnene snage NATO i odbrambenu strategiju Alijanse.

„Mislim da su oficiri Generalštaba Srbije sinoć objasnili predsedniku Vučiću da će, ako se usudi da se napadne Kosovo, borbeni avioni NATO-a reagovati u roku od nekoliko sati… U roku od 48 sati 173. vazdušno-desantna brigada američke vojske bila bi prebačena vazdušnim putem na aerodrom u Prištini, a padobranska brigada italijanske vojske „Folgore“ vazdušnim putem do aerodroma Đakovica (koji je italijanska vojska izgradila za ovu svrhu)”, piše Tajner.

PROČITAJTE: Šta nam govori Blinkenov zaokret?

 

Tajner dalje navodi na Tviteru da bi dan kasnije bila aktivirana Mehanizovana brigada italijanske vojske „Pinerolo“, koja se nalazi u Bariju i okolini, a otpremila bi je 3. mornarička divizija italijanske mornarice sa svojim amfibijskim brodovima iz Brindizija u Drač u roku od 2 dana.

Od Drača do Mitrovice, kaže, “Freccia IFVs”, borbenim vozilom Motorizovane brigade Pinerolo, i razaračima tenkova “Centauro”  bilo bi potrebno šest sati da stignu zahvaljujući autoputu A1 koji sufinansira Zapad.

T. Tajner: NATO preko oficira Vojske Srbije upozorio da će intervenisati na  Kosovu

*Foto: Radomir Jovanović/Novi Standard

PROČITAJTE: Bivši američki ambasador Manter poručio Srbima: Dobijate ono što zaslužujete!

Ukratko, zaključuje ovaj stručnjak, NATO ima planove i već 23 godine trenira da brani Kosovo.

“Ako Srbi ikada krenu i napadnu NATO, snage Alijanse bi ih nadmašile u vazduhu za nekoliko sati, a na kopnu za nekoliko dana. A NATO se pobrinuo da generali Srbije to znaju”, zaključuje on.

Rama: Pred Kosovom dva puta – rat ili Otvoreni Balkan

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas da povodom tenzija na severu Kosova podržava 100 odsto Vladu Kosova.

„Jučerašnji događaj je odraz duboke teškoće koja postoji u ovom odnosu i vršenju suvereniteta na celoj teritoriji države Kosovo, na osnovu sporazuma dogovorenog između Kosova i Srbije u Briselu. U ovom trenutku podržavam 100 odsto Vladu Kosova i vlasti Kosova da se sporazum sprovede“, rekao je Rama, prenosi Kosovo onlajn.

 

Rama je naglasio da je kosovska vlada donela ispravnu odluku sprovodeći reciprocitet, a zatim ga odloživši za 30 dana, i da u takvim situacijama Kosovo ima dva puta, jedan povratak i rat, a drugi način da sedne za sto „Otvorenog Balkana“.

„Ove situacije ne pokazuju da je ‘Otvoreni Balkan’ nepotreban ili pogrešan. Ne pokazuju da je naš pristup Srbiji i politika zbližavanja nepotrebna, ove situacije pokazuju zašto je potreban ‘Otvoreni Balkan’. To je razlog zašto Kosovo treba da dođe i sedne za sto ‘Otvorenog Balkana’. Kada stvari krenu naopako, postoje dva načina. Jedan je rat, od kojeg niko ne dobija, drugi put je izgradnje mira. Ljudi smo i imamo obavezu da ostavimo mir svojoj deci“, poručio je Rama.

Rama: Pred Kosovom dva puta – rat ili Otvoreni Balkan

*Foto: Brian Snyder/Reuters

PROČITAJTE: BAKIR IZETBEGOVIĆ: Srbija je razarala Balkan, Rusija razara Ukrajinu!

Albanski premijer je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom najnovihih dešavanja na Kosovu, da ne daje „nikakvo opravdanje pojedinim grupama na severu Kosova“.

„Pozivam predsednika Srbije da ne daje nikakvo opravdanje pojedinim grupama na severu Kosova, koje se iz svojih razloga protive primeni sporazuma koji se mora primeniti i koji je validan da bi dijalogu Kosova i Srbije dao veći kredibilitet“, rekao je Rama.

Albanski premijer je naveo da sporazumi dogovoreni s drugom stranom treba da se sprovode, a ne da se o njima raspravlja.

Scroll to top