BalkansPress

Dobro došli!

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin razgovarali su u Moskvi o saradnji strana u jačanju bezbednosti na Balkanu.

- Razgovarano je o pitanjima bilateralne i regionalne saradnje. Konstatovana je uzajamna usmerenost na dalje unapređenje rusko-srpskog strateškog partnerstva i blisku koordinaciju napora na jačanju stabilnosti i bezbednosti na Balkanu - saopštili su u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova posle sastanka.

- S obzirom na nedavno ozbiljno zaoštravanje situacije na Kosovu i napetost koja je tamo ostala, ukazano je da u pokrajini postoji potreba za rešenjem na osnovu strogog poštovanja međunarodnog prava na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, legitimnih prava i interesa Srbije - istakli su u Ministarstvu.

 

Pre početka sastanka, Lavrov je izjavio o nepromenjivosti stava Rusije o Kosovu, što je više puta potvrđivao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Zalažemo se da Beograd i Priština postignu održivo i obostrano prihvatljivo rešenje na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Naravno, ono mora, prvenstveno, da odgovara međunarodnom pravu i obavezno da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN. Prihvatićemo samo takvo rešenje koje će odgovarati Srbima. Našim srpskim prijateljima pružićemo sveobuhvatnu podršku u postizanju ovog rezultata - naglasio je ministar.

Ruski ministar je naglasio da se, uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, dijalog dveju zemalja progresivno razvija na svim nivoima.

- Predsednici Ruske Federacije Vladimir Putin i Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovaraju telefonom, upoređuju stavove, usaglašavaju naša dalja dejstva. Kontakti se odvijaju i preko međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, a radi i komisija za vojno-tehničku saradnju - dodao je on.

Lavrov je izrazio žaljenje što u junu ove godine nije održana njegova poseta Beogradu.

- Oni koji su je sprečili po nalogu svojih "nadređenih" moraju da shvate da njihove pakosti neće moći da uzdrmaju rusko-srpske odnose, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu naših naroda i imaju duboke istorijske, duhovne i civilizacijske korene - naglasio je ruski ministar spoljnih poslova.

Scroll to top