BalkansPress

Dobro došli!

Kako londonski ”Gardijan” piše, nova istraživanja su pokazala da su Velika Britanija i SAD znale šest nedelja pre maskra u Srebrenici da će ova enklava pasti, ali su je žrtvovale u svojim naporima za mir.

Kako ovaj list navodi, tadašnji šefovi država i političari upravo su oni koji će popuniti VIP mesta u Srebrenici povodom obeležavanja 20.godišnjice masakra.

 

 

– U Potočarima će 11. jula biti govora i priznanja, ali je najmanje verovatno da će se čuti odgovor na pitanje: kako se zločin u Srebrenici dogodio? Zašto su odredi smrti bosanskih Srbanekontrolisano ubili više od 8.000 muškaraca i dečaka u nekoliko dana i to pred nosom trupa Ujedinjenih nacija koje su bile u zakonskoj obavezi da se zaštite žrtve? Ko je i zašto to dozvolio – navodi se u tekstu.

Autori konstatuju da “danas postoji masa dokaza da je pad Srebrenice bio deo politike tri velike sile Britanije, Francuske i SAD – i rukovodstva UN u potrazi za mirom po svaku cenu, mira na račun Srebrenice”.

Foto: AP/Tanjug

Navodi se takođe da je Savet bezbednosti UN još u maju 1993. podneo izveštaj u kojem je upozorio na potencijalni masakr ukoliko srpske snage uđu u Srebrenicu, ali da se već u proleće 1995. velike sile već nisu obazirale na to u nastojanju da podele Bosnu između Srba, Muslimana i Hrvata.

Novinari “Gardijana” temeljno objašnjavaju kako su velike sile insistirale da se ukine postojanjeenklava, zatim kako su bile svesne da će uslediti etničko čišćenje Srebrenice, ali i kako su pripadnici UNPROFOR-a ostavili civile nezaštićene i odbili da im pomognu.

 

 

Pojedini izvori ukazuju i da su 13. jula operativci američke CIA čak satelitskim putem pratili dešavanja u Srebrenici u izvesnoj centrali u Beču, kao i da je pokolj dozvoljen od strane velikih sila bez ikakvog pokušaja mešanja, a kamoli spašavanja žrtava.

U tekstu su opisani i susreti zapadnih funkcionera i pregovori sa predstavnicima muslimana, ali i Slobodanom MiIloševićem, Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, ali i trud iskusnih diplomata kasnije da se dešavanja u Srebrenici predstave kao iznenađenje.

Foto: AP/Tanjug

– Nijedan političar, diplomata i visoki vojni funkcioner nije našao za shodno ni da podnese ostavku zbog izdaje Srebrenice. Biće zanimljivo videti da li će se bar nešto približno izvinjenju čuti sledeće nedelje od Britanije, Amerike ili Francuske – zaključuju autori, podsećajući da su svi oni nakon Srebrenici unapređeni.

Novinari “Gardijana” temeljno su se pozabavili ulogom sledećih aktera u dešavanjima u Srebrenici: Radovan Karadžić, politički lider bosanskih Srba, Slobodan Milošević, tadašnji predsednik SFRJ, Alija Izetbegović, lider bosanskih Muslimana, Karl Bilt, švedski političar koji je postao specijalni izaslanik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju, Entoni Lejk, nacionalni savetnik za bezbednost tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, Malkom Rifkind, tadašnji britanski ministar odbrane, Polin Nevil-Džons, britanski diplomata koji je predvodio delegaciju Velike Britanije u Dejtonu na mirovnim pregovorima, general Rupert Smit, britanski vojnik koji je je bio na čelu mirovnih snaga u BiH, pukovnik Džozef Kingori, kenijski oficir koji je bio vojni šef UN-a u Srebrenici, i Bernard Janvier, francuski šef mirovnih snaga UN-a.

Sam tekst inače je najava knjige koju će Florens Artman objaviti ove nedelje pod nazivom “Afera Srebrenica: Krv realpolitike”.

(Izvor: Telegraf.rs / Blic.rs)

Scroll to top