BalkansPress

Dobro došli!

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, po prvi put u BiH, izvedena je i u rutinsku praksu stavljena nova metoda za tretman tumora jetre bez izvođenja operativnog zahvata.

Radi se o takozvanoj etanolskoj ablaciji tumora jetre pri kojoj se direktno u tumor, pod kontrolom ultrazvuka ubrizgava određena količina apsolutnog alkohola.

Nakon provedenog tretmana, dolazi do odumiranja ćelija tumora i manjeg jela okolnog zdravog tkiva čime tumor biva u potpunosti uništen i zamenjen ožiljnim tkivom, prenosi N1.

 

Kako je iz UKC Tuzla saopšeno, sama procedura traje 20-tak minuta, a pacijent već sledećeg dana može ići kući. Dodatna pogodnost je da se može ponavljati onoliko puta koliko je potrebno da tumor u celosti nestane.

Prema rečima prof. Nermina Salkića, iako se radi o proceduri koja je primenjiva na izuzetno odabranu grupu pacijenata, etanolska ablacija omogućava ili izlečenje ili značajno produženje života pacijenata koje se meri godinama.

Do sada su pacijenti u BiH, a koji su imali tumore jetre ili jetrene metastaze koji iz raznih razloga nisu bili pogodni za operativni tretman, za ovakve procedure morali ići van granica BiH, navodi N1.

(N1)

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Scroll to top