BalkansPress

Dobro došli!

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, podneo je danas neopozivu ostavku.

On je na kraju današnje sednice vlade kao razlog ostavke naveo to što je dobio poziv Specijalnog suda kao osumnjičeni.

Specijalni sud je formiran radi utvrđivanja zločina koje su tokom poslednjih sukoba na KiM počinili pripadnici tzv. OVK nad Srbima i ostalim pripadnicima manjina i lojalnim Albancima, kao osumnjičeni.

On je rekao da će vlada nastaviti da funkcioniše bez vakuuma, prenela je Koha.

Haradinaj je rekao da su članovi njegovog kabineta prvi koje je obavestio o ostavci, te da će o tome zvanično obavestiti i sve relevantne institucije,

"Uvek ću ostati veran domovinu... Moja ostavka je neopoziva", rekao je on.

 

Haradinaj je rekao da odgvornost sada prelazi na predsednika Hašima Tačija koji treba da počne konsultacije i odredi datum vanrednih parlamentarnih izbora.

"Ja nisam optužen, već sam pozvan na saslušanje", rekao je Haradinaj, koji smatra da ne zaaslužuje ovakvu realnost.

"Podnosim neopozivu ostavku na položaj premijera Republike Kosovo i želim da vam zahvalim na vašem poverenju i podršci. Razlog za ovu odluku je da sam pozvan da se pojavim na saslušanju u Hagu kao osumnjičeni. Vlade i vlast su međusobno zamenjive, mi živimo u demokratiji, čast premijera i države mora biti očuvana i ja nikada neću pokleknuti. U Hag idem kao Ramuš Haradinaj, gde ću braniti čast albanskih boraca. Moja nevinost tokom rata OVK potvrđena je sa dve presude koje niko ne može da pobije. Moja zemlja je Kosovo, Kosovo nematerijalno sa multietničkom, višejezično, sa teritorijom i granicama, Kosovo je nepravedno pritisnuto da povuče takse uvedene prema Srbiji...", rekao je Haradinaj, prenela je prištinska Bota sot.

List podseća da je ovo drugi put da Haradinaj podnosi ostavku na premijersku funkciju kao osumnjičeni za ratne zločine.

Prvi put je ostavku podneo na mesto premijera nakon što je od Haškog suda 2005. optužen za ratne zločine nad nealbancima i civilima.

RAMUŠ LIČNO UBIO 47 CIVILA

Kako su “Novosti” pre dve godine pisale protiv Ramuša Haradinaja u Srbiji je godina podneto više od 108 krivičnih prijava zbog najstrašnijih zločina - od terorizma, do silovanja, mučenja i ubistava civila.

Zbog ratnih i zločina protiv čovečnosti od marta do septembra 1998, Haradinaj je čak dva puta optuživan pred Tribunalom u Hagu. Prvu oslobađajuću presudu Hag je doneo 2008. konstatujući da je Tužilaštvo dokazalo da su pripadnici OVK počinili zločine, ali ne i da je za to odgovoran Haradinaj. Oslobađajuća presuda poništena je u julu 2010. zbog zastrašivanja svedoka. Postupak je ponovo pokrenut 2011. ali je u novembru 2012. ponovo oslobođen.

Nova istraga za koju je vezana dokumentacija poslata Apelacionom sudu u Kolmaru, kada je Srbija tražila Haradinajevo izručenje, odnosi se na zločine protiv civila, počinjene u junu 1999. U zahtevu, Srbija je istakla da je Haradinaj, kao komandant OVK za Metohiju, naređivao ilegalna zatvaranja, nehuman tretman, silovanja, napade na fizički integritet i ubistva nealbanskog stanovništva, kao i da je neka od njih i lično počinio između 12. i 15. juna 1999.

 

HARADINAJ: OSTAVKA JE NEOPOZIVA, TAKSE OSTAJU

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, održao je konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da podnosi neopozivu ostavku na premijersku poziciju, ali takse prema Srbiji i BiH ostaju, Kosovske bezbednosne snage nastaviće da se razvijaju, a Trepča je, kazao je, spremna za investicije.

I novinarima je rekao da je dobio poziv od Specijalizovanih komora Specijalnog suda u Hagu, koji je formiran za istragu zločina koje su tokom poslednjih sukoba na Kosmetu, počinili pripadnici tzv. OVK, kao osumnjičeni, te da mu je ta pravosudna institucija ponudila da se odazove kao premijer ili obični građanin.

On se, kazao je, odlučio za to da se pred Specijalnim sudom pojavi kao obični građanin.

Upitan da li su još neki politički lideri Albanaca dobili poziv Specijalnog suda, Haradinaj je rekao da ne zna, preneli su prištinski mediji.

Rekao je i da je sada odgovornost na predsedniku tzv. Kosova Hašimu Tačiju da odredi datum vanrednih parlamentarnih izbora na kojima će, kako je rekao, učestvovati i njegova Alijansa za budućnost Kosova, te da očekuje da će pobediti i ponovo biti na vlasti.

Haradinaj je priznao novinarima da je uzbuđen zbog ove odluke koju je, kako je kazao, nije bilo lako doneti.

Haradinaj je jedan u nizu pozvanih bivših komandanata tzv. OVK, ali prvi predstavnik privremenih prištinskih institucija.

On je ponovio da se na Prištinu vrši "nepravedni pritisak zbog zahteva da Beograd prizna kosovsku nezavisnost u postojećim granicama".

 

HARADINAJ: O DATUMU SASLUŠANjA U HAGU NAREDNIH DANA

Haradina je večeras održao sastanak rukovodstva Alijanse za budućnost Kosova, čiji je predsednik, gde je rekao da je ostavku na poziciju premijera podneo jer ne želi da bude teret Kosovu, da je ostavku primio danas, a da će o datumu saslušanja biti obavešten naknadno.

Rekao je i da ne zna da li iza poziva Specijalnog suda za njegovo saslušanje kao osumljičenog stoji, kako je rekao, njegov jasan stav "da ne dozvljava podelu Kosova i stvaranje još jedne 'Dodik republike' na kosovskoj teritoriji", prenela je Koha.

Ponovio je da na Kosovu treba da budu organizovani vanredni prlamentarni izbori.

"Predsednik (Hašim Tači) ima svoja ovlašćenja. Predložio sam predsedniku da raspiše izbore. Najsigurniji mandat je u ljudima. A ja ću poštovati narodnu odluku", rekao je Haradinaj.

VUČIĆ U SUBOTU O OSTAVCI HARADINAJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu će reagovati na ostavku premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja i eventualne implikacije te ostavke, saznaje Tanjug."Podela Kosova i formiranje nekakve ''Dodik republike'' neprihvatljivo je za Kosovo i stabilnost u regionu. Tržiste Kosova je cena za priznanje. Medunarodna zajednica greši što insistira na necemu što ne može da da dobije. A greši i deo kosovskog rukovodstva koje svojim izjavama slabi legitimitet odluke o uvođenju taksi prema Srbiji i BiH. Pre ili kasnije shvatice se kolika se šteta nanosi zemlji zbog nedostatka jedinstva i zajedništva među političkim liderima", kazao je Haradinaj.

TAČI: ŽALI ZBOG HARADINAJA - PRAVDA OVK

Predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači izrazio je danas žaljenje zbog ostavke premijera Ramuša Haradinaja, koji je zbog poziva tužilaštva specijalnog suda za ratne zločine OVK odlučio da napusti funkciju.

„Poštujem njegovu odluku i kao predsednik Kosova vas uvaravam da ću delovati na osnovu mojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, a o odlukama će građani biti obavešteni blagovremeno“, napisao je Tači na svom fejsbuk nalogu.

On je istakao da veruje u „nevinost“ takozvane OVK i visoke moralne vrednosti „vojnika slobode“.

„Ni vrednosti naše slobode, ni rat OVK niko ne može da naruši“, naglasio je Tači.

On je naveo da je danas tužilaštvo specijalnog suda, pored Haradinaja, poziv uputilo i bivšem načelniku štaba OVK Bislimiju Zirapiju, inače njegovom savetniku, kao i nekoliko drugim bivšim oficirima OVK.

Scroll to top