BalkansPress

Dobro došli!

Francuska bi u budućem procesu dogovaranja Beograda i Prištine pod kontrolom držala Srbiju, a SAD Prištinu.

Francuski predsednik Emanuel Makron mogao bi u dijalogu Beograda i Prištine da podrži podelu Kosova, odnosno razgraničenje Srba i Albanaca!

Ovo tvrdi novinar TV kanala "Frans 24" Loran Ruj, koji, analizirajući Makronovu posetu Srbiji prošle nedelje, naglašava da francuski lider želi da se ozbiljnije pozabavi problemom Kosova. Prema njegovim rečima, Francuzi nisu odustali od ideje razgraničenja, ali moraju o tome da se dogovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 

Loran Ruj ističe da bi u novim pregovorima Amerikanci kontrolisali Prištinu, dok bi srpske interese zastupao francuski predsednik Makron.

"U Srbiji je ideja o razgraničenju i dalje živa. Takođe, ni Francuzi nisu od te ideje odustali. To predstavlja ogromnu razliku u odnosu na stavove Nemačke, koja ne želi ni da čuje za takvu zamisao. Zato je bitno da se ove dve zemlje prethodno dogovore. Biće veoma teško da Makron u tom pogledu uskladi stavove sa Merkelovom", naglašava Ruj, dodajući da bi u pregovore trebalo da se uključi i zvanični Vašington.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

*Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

PROČITAJTE: UGASILA SE DVA MLADA ŽIVOTA Tuga u porodici Milić: Ovo su sestre koje su poginule u nesreći kod Kaća

"Francuska bi u budućem procesu dogovaranja Beograda i Prištine pod kontrolom držala Srbiju, a SAD Prištinu i to nije ništa novo. O tome se govori od trenutka kada su Vučić i Tači izašli u javnost sa idejom razgraničenja, ali u međuvremenu su se desile takse, pa je sve stalo. Sad je pitanje kada će pregovori biti nastavljeni", objašnjava Ruj.

 

Komentarišući navode, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ocenjuje da je u pitanju proces koji traži vreme i koji može da dovede do dobrih konačnih ishoda za Srbiju.

"Pre svega , treba definisati šta znači razgraničenje. Zdravo je ako je to podela Kosova na dva bitna dela, ali ako predstavlja za nas malu simboličnu teritoriju na severu u zamenu za priznanje nezavisnosti, to predstavlja kapitulaciju. Nadam se da će i drugi svetski i evropski zvaničnici da se ugledaju na njega, jer ipak Amerika donosi konačnu "presudu" na Balkanu", podvlači Jovanović.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

*Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Predsedništvo Srbije

PROČITAJTE: UHAPŠEN SIN BIZNISMENA NEDžIBA KAČARA: Priveden zbog sumnje da je ubio oca!

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da se Evropska unija, ali i francuska, nalazi se pod stalnim pritiskom vašingtona kada se radi o Kosovu.

"U tom smislu treba posmatrati i evropsku "toleranciju" prema ovoj kvazidržavnoj tvorevini, koja je epicentar kriminala na Starom kontinentu. Logički gledano, Evropi i Francuskoj, kao jednoj od najmoćnijih država Evropske unije, u interesu je stabilan i prosperitetan Balkan. To sigurno nije moguće ostvariti sa političarima poput Tačija i Haradinaja i projektima poput "velike Albanije", zaključuje Vukoičićeva.

Scroll to top