BalkansPress

Dobro došli!

„Mi bi pomogli Srbiji, ali hoću ponovo da naglasim, to je na Srbiji ne na nama”, rekao je Hil.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je da je na Srbiji i njenim građanima da sami odrede bezbednosne i sigurnosne potrebe i da bi – u slučaju da Srbija poželi da uđe u NATO morala da napravi dosta teških izbora, ali da bi imala podršku SAD.

„Mi smo spremni da podržimo aspiracije Srbije i ona mora da gleda u budućnost i šta bi mogla da postigne za sebe kao NATO članica, ali moram da naglasim to da je na Srbiji da odluči, kada bi to bio izbor, kada bi bila želja, kao što Srbija ima želju da se pridruži EU, gde mi podržavamo Srbiju”, rekao je Hil, a prenosi Kosovo onlajn, navodi Tanjug.

On je u sredu na konferenciji „Pozicija Srbije u evroatlantskoj zajednici”, koja je održana u onlajn formatu u Ambasadi Bugarske, naglasio i da pridruživanje EU podrazumeva mnoge teške izbore, a kada bi Srbija htela da uđe u NATO onda bi takođe bilo mnogo teških izbora koje bi morala da napravi, mnoge procedure da ispuni.

 

On je dodao da je veoma svestan istorijskih odnosa SAD sa Srbijom koje su imale sjajne momente, ali i teške trenutke kao i da je sadašnji trenutak sa Srbijom pozitivan.

Nameravamo da uradimo više zajedno, da gradimo na tom trenutku.

Danas smo bliži nego u prošlosti i sigurno je da su konstantna politika Srbije u UN i glasanje kojim kritikuje i – iskreno osuđuje povredu nezavisnosti Ukrajine pozicije koje delimo i radujemo se odnosu koji će biti testiran u ovim teškim vremenima, ali kao rezultat tih testiranja postaćemo bliži Srbiji”, rekao je Hil.

Hil je dodao da nije na SAD da kaže Srbiji ili bilo kome kako da organizuje međunarodne interese u budućnosti, ali jeste u interesu SAD da rade sa Srbijom.

„Ponosni smo na odnose koje smo razvili sa Srbijom u prethodnim godinama i odnos koji nameravamo da imamo.

Spremni smo da idemo napred kao što je Srbija spremna da ide napred i da radimo sa vama u duhu međusobnog poštovanja”, naveo je Hil.

On smatra i da se odnosi sa Rusijom ne mogu vratiti na one koji su bili pre 24. februara.

Na konferenciji su učestvovali i predsednik Evroatlantskog saveta Srbije Dragan Šormaz, ambasador Bugarske Petko Dojkov u Srbiji i Zoran Dragišić.

Scroll to top