BalkansPress

Dobro došli!

Odnos mađarskog premijera Viktora Orbana prema Rusiji zbunjuje evropske lidere, piše novinarka Amanda Koukli za "Forin Polisi".

Ona mađarskog premijera naziva "Putinovim trojanskim konjem unutar Evropske unije", i navodi da se lideri EU pitaju šta stoji iza poštovanja Budimpešte prema Kremlju.

Kouklijeva piše da Mađarska zadaje ozbiljne neprijatnosti Briselu.

- Konkretno, nezadovoljstvo evropskih lidera je nedavno izazvalo Orbanovo neslaganje sa zajedničkom politikom o imigraciji i manjinama. Međutim, ovo je samo mali deo problema Budimpešte - navodi se u članku.

PROČITAJTE: KINA PREKINULA DIPLOMATSKE ODNOSE SA AMERIKOM: Ovo je spisak oblasti u kojima neće više biti komunikacije

 

Hitnije pitanje, piše Amanda Koukli, jeste to što Mađarska nastavlja da vrši pritisak na EU po pitanju energetike.

- Dakle, Orban se usprotivio odluci zemalja EU da smanje potrošnju gasa za 15 odsto i nazvao je to još jednim korakom ka uvođenju ratne ekonomije - piše dopisnica "Forin Polisija".

Ona dolazi do zaključka da takva politika Budimpešte govori o jasnom odsustvu jedinstva u Evropi.

- Od prvih dana ukrajinskog sukoba, Mađarska, za razliku od drugih zapadnih zemalja, nikada nije direktno kritikovala Moskvu. Štaviše, mađarske vlasti se redovno protive antiruskim sankcijama i čak su odlagale usvajanje šestog paketa ograničenja - podseća autorka.

PROČITAJTE: PORUKA PEKINGA: Rusija igra ključnu ulogu u borbi protiv terorizma, a SAD širi zlonamerne laži

Mađarski premijer Viktor Orban kritikuje EU zbog odnosa prema ukrajinskoj krizi. Prema njegovom mišljenju, briselska strategija sankcija je propala i treba je menjati.

Osim toga, Orban smatra da se svet suočava sa globalnom krizom, i energetska situacija ga posebno brine. Budimpešta je već proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru i pregovara sa Rusijom o kupovini dodatnih količina gasa.

Scroll to top