BalkansPress

Dobro došli!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i mađarsko-američki milijarder i filantrop Džordž Soros nisu rođaci. Bez obzira na neutemeljnost ove tvrdnje u činjenicama, kao i demantijima koji su stigli iz Pentagona i Soroseve fondacije, tvrdnja da su oni u bliskom srodstvu širi se i dalje društvenim mrežama.

Još jedna u nizu teorija zavere u vezi sa trenutnim ukrajinskim predsednikom širi se Tviterom i Fejsbukom. Konspiracija da je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski u bliskom srodstvu milijardera i filantropa, Džordža Sorosa, ispostavlja se, nema utemeljenja u stvarnosti.

Pored osporavanja svih strana pomenutih u tvitu, ni tim Istinomera nije pronašao javno objavljene dokaze koji bi potvrdili srodstvo Sorosa i Zelenskog. Dodatno, izjava o njihovom srodstvu ne postoji na veb stranici američkog Ministarstva odbrane, ali ni u kredibilnim novinskim izveštajima ili video zapisima sa brifinga za štampu iz Pentagona.

 

Ovog puta, neosnovana tvrdnja je potekla sa Tvitera i navodnog, neimenovanog „izvora iz Pentagona“.

Tviter nalog @ASBmilitari 5. aprila objavljuje: „NAJNOVIJA VEST: Volodimir Zelenski je rođak Džordža Sorosa. Potvrđuje zvaničnik iz Pentagona.”

Nalog koji tvrdi da je „izvor broj 1 za vojne vesti”, do pisanja ove analize nije objavio dokaze koji potvrđuju ove navode. Slične tvrdnje došle su i sa naloga @MUBreaking, dan kasnije.

Skrinšot tvita je brzo migrirao na Fejsbuk, uz uporedne fotografije Zelenskog i Sorosa.

Međutim, sudeći po odgovoru Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, nijedan zvaničnik Pentagona, sedišta Ministarstva odbrane SAD, nije dao takvu izjavu.

 

Stariji poručnik Tim Gorman, portparol u američkoj Kancelariji sekretara za odbranu, takođe ističe da je tvrdnja lažna i dodaje da zvaničnici Pentagona, suprotno sugestiji iz tvita, nisu izvor sporne informacije.

Dodatno, iz Soroseve filantropske organizacije, Fondacije za otvoreno društvo, negiraju viralne tvrdnje o rođačkim vezama Zelenskog i Sorosa.

„Tvrdnja da je Džordž Soros povezan sa osobom koja je trenutno veoma prisutna u javnosti — u ovom slučaju ukrajinskim predsednikom — bila je osnova za mnoge teorije zavere u prošlosti. Ova trenutna, baš kao i one pre nje, je potpuna laž”, saopštili su iz Fondacije za otvoreno društvo.

Soros je do sada bio meta mnogih neosnovanih tvrdnji u vezi sa Ukrajinom, uključujući i one po kojima je želeo da upravlja ovom zemljom i koristi je „kao teren za podrivanje kampanje (bivšeg predsednika Donalda) Trampa“.

U još jednoj osporavanoj dezinformaciji koja povezuje Džordža Sorosa sa Ukrajinom tvrdilo se da je Soros, po sopstvenom priznanju, omogućio svrgavanje bivšeg ukrajinskog predsednika, kako bi Zelenski preuzeo dužnost.

 

Tim povodom, Zelenski je u intervjuu ukrajinskom Interfaksu demantovao pomenute navode i rekao da Sorosa nikada nije ni upoznao.

U NBC članku pod naslovom „Kako teorije zavere o Džordžu Sorosu podstiču optužbe o saradnji sa Ukrajinom” se navodi da je Soros „već dugo meta teoretičara zavere ponajviše u tvrdnjama da Jevreji kontrolišu svet“.

U kratkom saopštenju objavljenom svega nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Soros iskazuje svoju podršku ukrajinskom narodu i poziva druge nacije da ih podrže. Bilo kakva lična povezanost za Volodomirom Zelenskim, nije pomenuta.

Takođe, krajem marta, Fondacija za otvoreno društvo pokrenula je „Ukrajinski demokratski fond” u nadi da će prikupiti 100 miliona dolara neophodnih za delimični oporavak ove zemlje pogođene ratom.

Tokom poslednjih godina, opovrgnute su tvrdnje da je Soros imao neku vrstu porodične ili lične veze sa brojnim javnim ličnostima, između ostalih sa američkom političarkom Aleksandrijom Okasio-Kortez, kao i sa klimatskom aktivistkinjom Gretom Tunberg.

(Izvor: Istinomer.rs)

Scroll to top