BalkansPress

Dobro došli!

Ovo je veoma surovo mesto na planeti, sve se pretvara u kamen čim se nađe u kontaktu sa vodom.

Jezero Natron je slano jezero i nalazi u severnoj Tanzaniji, u blizini same granice sa Kenijom. Ime je dobilo po hemikaliji kojom obiluje. Reč je mešavini natrijum karbonata i natrijum bikarbonata, a taj hemijski sastav nastao je zbog jedinstvenog vulkana u njegovoj blizini.

Vulkan Ol Doinio Lengai ili "Planina Božja" jedini je aktivni vulkan na planeti koji izliva natrijum - karbonate umesto silikata. Zbog toga lava iz njega nije tako vruća kao lava iz drugih vulkana. Takođe, ima drugačiji izgled, koji pre nalikuje na izlivanje ulja nego na tečnu magmu. Kad se lava ohladi, pretvara se u beličasti prah. Kišnica koja se sakuplja na tlu kroz svoj tok skuplja otrovni ostatak i dovodi ga do jezera Natron.

 

Tako je pH vrednost jezera iznosi od 9 do 10,5, a temperatura vode može postići i 60 stepeni na Celzijusovoj skali. Stoga se ovo jezero naziva i tzv. bazen smrti, iako sama okolina jezera vrvi od života.

Na stotine mrtvih ptica

Pre nekoliko godina, britanski fotograf Nik Brant u misiji istraživanja "nepoznate istočne Afrike" na jezeru Natron je naišao na okamenjene ptice. Brant je primetio kako se na obali nalaze na stotine lešina, uglavnom slepih miševa i ptica.

 

Ovo je jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mesta na svetu, gde se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu.

Naučnici objašnjavaju da ptice često padaju u ovo plitko jezero (duboko je tek oko 3 metra) jer su zbunjene visoko reflektirajućom površinom na kojoj se odražava nebo. Jednom kada ptice umru u jezeru, njihov kostur vezuje natrijum-karbonat iz njega. Ta hemikalija, koja je korišćena i u egipatskim metodama mumificiranja, sprečava raspadanje tela.

Kako se nivo vode smanjuje, leševi ostaju na obali u neverovatno očuvanom stanju, a fotografu Brantu je u njihovom prikupljanju pomoglo lokalno stanovništvo. Postavio ih je u prirodne pozicije - kao da stoje na granama ili plivaju na vodi i fotografisao ih. Fotografije, snimljene u razdoblju od 2010. do 2012. pojavile su se u Brantovoj knjizi "Preko ukradene zemlje", piše National Geographic.

Međutim, ovo jezero nije samo bazen smrti i beznađa. Zapravo, jezero i njegovo okruženje vrve od života. Neverojatno, ali između 65 i 75 odsto svetske populacije manjih flamingosa je rođeno na jezeru Natron, jer ekstremno visok nivo pH drži predatore dalje od beba flamingosa.

(BalkansPress / Dnevno.rs)

Scroll to top