BalkansPress

Dobro došli!

Mumificirani sveštenik koji je nedavno pronađen u izvanredno očuvanom stanju u Mongoliji iznenadio je pronalazače, ali i ceo svet, jer se ispostavilo da je on zapravo živ.

Budistički sveštenik je pronađen u „lotus pozi“, ali uprkos tome što su naučnici verovali da je mrtav, on je samo u stanju dubokog meditativnog transa, piše BBC. Trenutno su u toku detaljna forenzička istraživanja.

 

 

 

Za naučnike je još uvek velika misterija kako je sveštenik preživeo dug vremenski period u stanju transa, premda mnogi navodi kako je za očuvanje njegovog tela najzaslužnija hladna zima Mongolije.

Dr Beri Kerzin, fizijatar tibetanskog duhovnog vođe dalaja-lame, objasnio je za razgovoru za list „Siberian Times“da je sveštenik u veoma retkom meditativnom stanju poznatom kao „tukdam“.

„Ako onaj ko meditira ostane duže u tom sanju, on postaje Buda“, objašnjava dr Kerzin.

Sveštenik je otkriven kada ga je neimenovano lice ukralo ne bi li ga prodalo na crnom tržištu. Mongolska policija uhapsila je lopova, a mumificirani sveštenik predat je Nacionalnom centru za forenzička ispitivanja.

Identitet sveštenika još uvek nije poznat, ali se veruje da je u pitanju učitelj budističkog lame Dašija-Doržova Itigilova, koji je takođe pronađen mumificiran.

Itigilov, poreklom iz Burjatije koja je u to vreme bila sastavni deo SSSR-a, svojim studentima kazao je 1927. godine da namerava da umre, a da oni njegovo telo otkopaju nakon 30 godina. Kada su to učinili, njegovi bivši studenti bili su zatečeno – učitelj je sedeo u „lotus pozi“ u kojoj je počeo sa meditacijom, da bi potom umro u istoj pozi.

Njegov grob otkopavan je više puta, poslednji put 2002. godine, a svakog puta ostaci tela bili su savršeno sačuvani.

(Dnevne.rs)  

 

 

Scroll to top