BalkansPress

Dobro došli!

Mitologija slovenskih naroda je toliko živopisna i na momente mračna da ne može da joj priđe ni najgori horor film.

Neka od ovih stvorenja, u koja se veruje već vekovima, mogu lako da vam postanu stalni gosti u košmarima – a neka od njih vas možda već i posećuju dok spavate. Barem tako nalaže mit.

Drekavac

Prema starom predanju, drekavaci su zapravo duhovi vanbračne dece, mada prema nekim izvorima ova bića predstavljaju duše nekrštenih ljudi. Ovaj stvor, koji ima veliku glavu, tanak vrat i krzno, najčešće se nalazi na groblju i na ostalim tamnim mestima, jer ne može da izdrži svetlost. Može da se nađe i uz virove, gde zaskače ljude koji predveče tuda prolaze.

U postojanje drekavaca veruje se u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni, a iako ne postoji nikakav dokaz da zapravo postoji, i dan-danas možete čuti priče kako se kasno noću čuje čudna mešavina dranja i režanja, karakteristična baš za ovo mitsko stvorenje.

Mora

Srpska čudovišta

Noćna mora, Foto: Wikipedia

Mora je mitsko biće iz slovenske mitologije, koje vam noću sedi na grudima, ne da vam da dišete a ponekad i sisa krv. U zavisnosti od toga kome verujete, more mogu da budu ili veštičje kćeri, ili devojke koje su u vezi sa đavolom. Po nekim verovanjima, ova bića, koja su gotovo uvek ženskog roda, nastaju i od deteta rođenog u krvavoj košuljici.

Iako zvuče strašno, more nisu mnogo opasne, bar ne dok se ne udaju. Tada postaju veštice, a do tada mogu samo da vam otežavaju disanje tokom sna i zadaju noćne more.

 

 

Baba Roga

Srpska čudovišta

Baba Jaga, Foto: Wikipedia

Priča o Baba Jagi je počela pre mnogo vekova, i ona tada uopšte nije opisivana kao danas. Sada ćete o njoj čuti da jaše veliku metlu, krade i jede malu decu, ali ona je nekada zapravo bila slovenska boginja smrti i regeneracije. Baba Jage ili Baba Roge danas se najviše plaše mala deca, a prema svim modernijim opisima ona je zla, ružna i cilj joj je da vam naškodi.

Inače, naziv Baba se nekada koristio da označi boginju majku, i nije imao ružan prizvuk.

Suđaje

Suđaja

 Suđaja, Foto: Wikipedia

Suđaje ili suđenice su, prema starom slovenskom verovanju, natprirodna ženska bića koja su imala moć da određuju sudbinu novorođenog deteta. Sudbina se najčešće određuje treće noći po rođenju deteta, kada dolaze tri suđaje.

Prva suđaja je zla i ružna, i ona detetu određuje da će umreti. Druga je takođe zla, i ona određuje da će imati neke telesne nedostatle. Tek treća, najlepša i najplemenitija, detetu predskazuje dug i srećan život.

Vampiri

Srpska čudovišta

Sava Savanović, Foto: zaslike.com

Vampirom se najčešće naziva duh umrlog ili leš koji je oživeo, kom su vremenom pridodata svakakva svojstva, između ostalog to da pije krv. Vampir je reč srpskog porekla, a preko slovenskih jezika je stigla i u sve ostale jezike sveta. Vampir nije ni živ ni mrtav, već ga je oživeo zao duh i njegova duša ne može da ode na drugi svet već je zarobljena u mrtvom telu.

Naš najpoznatiji vampir je Sava Savanović, koji je prema priči živeo u selu Zarožje kod Bajine Bašte. On je ubijao i pio krv ljudi koji su dolazili da melju žito na njegovom mlinu.

Navi

Navi

 

Verovatno najstrašniju priču imaju demoni navi, koji se u Srbiji nazivaju i nekrštencima. Ovaj zli duh ima telo velike ptice sa glavom deteta, a prema starom predanju nastaje od duša mrtvorođene i nekrštene dece.  Svi slovenski narodi veruju u ovo stvorenje, ali ga zamišljaju drugačije i daju mu drugačije nazive. Često ih se plaše i stočari, jer se veruje da kravama i kozama oduzimaju mleko.

Ovo su posebno zli demoni, koji su nevidljivi svima osim onima koji su rođeni u istom trenutku kada i oni.

Veruje se da dolaze u domove trudnica, dojilja i porodilja i da guše i ubijaju decu, ali i majke.

(24sata.rs) 

 

Scroll to top