BalkansPress

Dobro došli!

Nedavno je izvršeno jedno posebno istraživanje u Meandra Medical Centru. Napravljen je CT snimak jedne gotovo 1000 godina stare statue te su uzeti uzorci za pregled endoskopom. Zaposleni u nekoliko bolnica su u svoje slobodno vreme pomogli ovom jedinstvenom projektu.

Voditelj ovog istraživanja je Erik Bruijn, stručnjak u području budističke umetnosti i kulture te gostujući kustos Svetskog muzeja u Rotterdamu. Gastrointestinalni doktor Reinoud Vermeijden i radiolog Ben Heggelman primili su kinesku statuu u bolnicu zbog unutrašnjeg pregleda 3. septembra. Statua koja je zapravo mumija, deo je izložbe mumija koja je predstavljena prošle godine i potiče iz 11. ili 12. veka.

mummy-ct-1

Jan van Esch / Meander Medisch Centrum

Mumija je mumificirano telo budističkog Majstora Liuquana, koji je pripadao kineskoj školi meditacije. Otkriće mumije od velikog je kulturnog značaja. Ne samo da je jedinstvena po svojoj formi, već i jedina kineska budistička mumija koja je na raspolaganju za naučna istraživanja na Zapadu. Detaljnim pregledom uzoraka tkiva, došli su do još jednog spektakularnog otkrića – u prostoru gde su se jednom nalazili unutrašnji organi, pronađeni su ostaci papira koji su ispisani drevnim kineskim znakovima. Heggelman je napravio CT snimak koji lepo pokazuje kako mumija izgleda iznutra, te uzeo uzorke kostiju za dalje DNK testiranje.

Istraživanje će biti objavljeno u monografiji o Majstoru Liuquanu. Mumija je odvezena u Mađarsku, gde će biti izložena u Nacionalnom prirodoslovnom muzeju u Budimpešti do majaa 2015. godine.

mummy-ct

(Atma.hr)

 

Scroll to top