BalkansPress

Dobro došli!

Na pitanje zašto se ovaj fenomen događa baš na Đurđevdan, nije pronađen odgovor.

Već decenijama unazad, od prvih sati šestog maja, na Đurđevdan, manastir Gornjak postaje mesto neobjašnjivog fenomena. Samo tog dana iz pukotine u steni iza manastira "proradi" izvor za čiju se vodu veruje da ima moć da leči.

PROČITAJTE: SUTRA JE ĐURĐEVDAN: Duhovni praznik za koji je vezano najviše verovanja, mitova i običaja...

Iz godine u godinu, u osvit Đurđevdana, voda počinje da kaplje iz stene, lagano se sliva do male uvale, a odatle je ljudi kašikama skupljaju. Za kapljice ove vode veruje se da su suze Svetog Grigorija i da leče očne tegobe. Na pitanje zašto se ovaj fenomen događa baš na Đurđevdan nije pronađen odgovor.

 

Tokom cele godine izvor je skoro suv, tek po koja kap vode slije se u kašiku pod njim. Na Đurđevdan, još od poslepodne prethodnog dana, vernici se skupljaju oko manastira čekajući da poteku dragocene kapi.

- Došla sam iz Pariza na odmor da u Srbiji proslavim krsnu slavu Đurđevdan. Od kada sam čula za ovu vodu uvek kad sam u zemlji dođem u Gornjak po "lek". Mrlja koja mi je titrala pred očima je nestala, a sada je ova voda moja preventiva da se bolest ne vrati - priča Anđelka (50) iz sela Crnjenac kraj Petrovca na Mlavi.

Manastir Gornjak je na maloj zaravni ispod strmih litica planine Ježevac, na pola puta između Petrovca na Mlavi i Žagubice. Sagrađen je u 14. veku, a zadužbina je kneza Lazara i on je sam poverio isposniku za koga se pričalo da čini čuda - Svetom Grigoriju Sinaitu.

*Skupljaju se kašikom / FOTO: Telegraf

Sveti Grigorije prozvan je Sinaitom zato što se zamonašio na Sinajskoj gori. Živeo je u pećini iznad manastira Gornjak. Narod svedoči da molitva, pročitana nad njegovim moštima koje su sačuvane u malom sarkofagu, pomaže ženama da začnu. Mnogi veruju da su im mošti Svetog Grigorija pomogle da dobiju potomke.

- Zbog toga se i voda sa izvora koji postoji samo jedan dan u godini naziva suzama Svetog Grigorija - razjašnjava jedan od onih koji su sa majušnom bocom došli po vodu.

Jedna od priča u knjizi "Najveće tajne i misterije Srbije" bavi se baš temom đurđevdanskog izvora u Gornjaku.

 

Navodi se da on prkosi strogim zakonima geologije koja tvrdi da je njegovu pojavu moguće objasniti jednostavno - prirodnim rezervatom u srcu planine i rotacijom zemljine kugle koja ga jednom godišnje dovodi u položaj da kroz nevidljive pukotine u steni izlije svoj sadržaj u prirodno udubljenje.

- Međutim, ova teorija bila bi ubedljiva samo u slučaju da su godišnji ciklusi savršeno iste dužine. U suprotnom, baš prema geološkim zakonima, izvor bi barem svake četvrte, prestupne godine, morao da se pojavi dan kasnije ili po nekim tumačenjima dan ranije! Zašto za đurđevdanski izvor ne važe utvrđeni zakoni zvanične nauke ostaje nerazjašnjeno - piše Aleksandar Saša Ignjatović u svom delu "Najveće tajne i misterije Srbije".

*Gornjak je zadužbina kneza Lazara

PROČITAJTE: Isplivala dugo čuvana TAJNA: Naš čuveni pevač SILOVAO devojku, a Ljuba Zemunac završio u zatvoru (FOTO)

Još jedno od čuda manastira Gornjak je i divlja vinova loza za koju se veruje da leči neplodnost i donosi decu onima koji pojedu zrno grožđa sa nje i očita im se molitva u crkvi.

Iako je zadužbinski, manastir Gornjak je skromnih dimenzija. Manastirska crkva, posvećena prazniku Vavedenja Presvete Bogorodice, prislonjena je uz planinsku stenu i zauzima centralno mesto u malom prostoru manastirske porte.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top