BalkansPress

Dobro došli!

Smeštena duž jugozapdne afričke atlantske obale, pustinja Namib jedno je od najsuvljih mesta na planeti.

 PROČITAJTE: SVET JE DOČEKAO NOVU 2020. GODINU: Bilo je veselo od Sindeja do Londona, spektakularni vatrometi parali nebo! (FOTO,VIDEO)

Vanzemaljski pejsaž ove pustinje, čije ime u prevodu sa lokalnog Nama jezika znači “područje u kojem nema ničeg”, se sa svojim visokim dinama, planinama i šljunčanim ravnima proteže na oko 81.000 kvadratnih kilometara preko tri države, piše Bi-Bi-Si.

 

Pustinja Namib stara je najmanje 55 miliona godina i smatra se najstarijom u svetu – Sahara, kako se procenjuje, datira od pre dve-sedam miliona godina.

*Foto:Profimedia

Temperature leti dosežu 45 stepeni Celzijusovih, dok noću mogu pasti u minus.

*Foto:Profimedia

 

Pustinja Namib jedno je od najnegostoljubivijih mesta na planeti.

*Foto:Profimedia

Ipak, tokom vremena se značajan broj vrsta adaptirao na ovaj surovi dom čiji prirodni procesi, koji su stvorili bizarne geomorfne fenomene, nastavljaju da zbunjuju naučnike.

*Foto:Profimedia

Najsuvlji deo Namiba primi godišnje u proseku svega dva milimetra kiše. Tokom nekih godina delovi pustinje ni ne vide padavine. Ali, životinje poput hijena, zebra, južnoafričke antelope, nojeva i geparda adaptirale su se da prežive u surovim uslovima pustinje.

 

Jedno od najnegostoljubivih područja Namiba je područje visokih dina i zarđalih brodskih olupina koje se prostire 500 kilometara duž Atlantika, od južne Angole do centralne Namibije, a poznato je kao Obala kostura.

*Foto:Profimedia

Ovo područje dobilo je svoje sablasno ime po brojnim leševima kitova, raštrkanih po obali i bezmalo 1.000 olupina koje su se tu naslagivale vekovima.

*Foto:Profimedia

 

Obala kostura je često okružena gustom maglom, koju stvara hladna Benguela struja Atlantskog okeana u sudaru sa toplim vazduhom iz unutrašnjosti pustinje. Ta magla stvara opasne navigacione uslove za brodove, zbog čega je lokalni narod San nazvao ovaj region “zemljom koju je Bog stvorio u besu”.

 *Foto:Profimedia

Turisti danas dolaze u pustinju Namib da vide spektakularne dine koje okružuju Sosusvlej, suvo jezero soli i gline u centru Nacionalnog parka Namib-Naukluft, koji je sa svojih 50.000 kvadratnih kilometara treći najveći u Africi. Sosusvlej karakteriše specifična tamnonarandžasta nijansa, koja je u stvari rđa uzrokovana oksidacijom visoke koncentracije gvožđa u pesku.

 *Foto:Profimedia

Dine u ovom području su među najvišima u svetu. Mnoge su više od 200 metara, a takozvana “dina 7”, severno od crvenog pejsaža Sosusvleja, doseže visinu od skoro 400 m.

 

Jedno od najvećih čuda i misterija Namiba je geomorfni fenomen poznat kao “vilinski krugovi”, ili “prstenovi”. Ovi krugovi peska okruženi travom pronalaze se širom pustinje i decenijama zbunjuju naučnike.

*Foto:Profimedia

Skoro savršenog kružnog oblika, najbolje se mogu videti iz vazduha, kako se načičkani protežu čitavim Namibom, i na šljunčanim ravnima i na dinama.

U centralnom Namibu, međutim, ovi krugovi imaju oko 1,5-6 metara u prečniku, dok su na severozapadu četiri puta veći i dosežu širinu od 25 metara.

 *Foto:Profimedia

Godinama se smatralo da ovi krugovi postoje samo u Namibiji, ali je 2014. otkrivena slična formacija u Zapadnoj Australji. Lokalni narod Himba veruje da krugove Namiba prave duhovi i da su to otisci stopala njihovog boga Mukurua. Neki, međutim, smatraju da su misteriozne krugove napravili neidentifikovani leteći objekti, a drugi govore o vilama koje plešu noću.

*Foto:Profimedia

Do danas ne postoji univerzalno prihvaćena teorija o poreklu ovih misterioznih krugova.

  

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top