BalkansPress

Dobro došli!

Ledeni greben Larsen C ostaće bez više od 5.000 kvadratnih kilometara ako pukotina nastavi da širiti", kažu naučnici sa Univerziteta Svans.

Ogromna santa leda, jedna od najvećih ikada i velika kao američka savezna država Delaver ili karpiska država Trinidad i Tobago, odvojiće se od Antarktika, objavili su naučnici.

 

Pukotina na ledenom grebenu Larsen C, koja se proteklih godina postupno širila, prošlog meseca dramatično se povećala, za 18 kilometara.

Sada je dugačka više od 80 kilometara i da bi se santa potpuno odvojila ostalo je još samo 20 kilometara, upozoravaju stručnjaci.

Santa leda će "iz temelja da promeni izgled Antarktike", a posle nje moglo bi da dođe do daljeg pucanja Larsena C, dodaju.

 

Ledeni grebeni su područja na krajevima sante leda, plutaju na moru i debeli su nekoliko stotina metara.

Naučnici strahuju da bi njihovo odvajanje od zamrznutog kontinenta moglo da ubrza klizanje lednika prema moru s obzirom na globalno zagrevanje, što bi na kraju uzrokovalo porast nivoa svetskih mora.

Proteklih je godina došlo do pucanja nekoliko ledenih grebena u severnim delovima Antarktike, uključujući Larsen B koji je nestao 2002. godine.

Scroll to top