BalkansPress

Dobro došli!

Naučnici uveravaju da će jednog dana masivni supervulkan u Jeloustonu ponovno doživeti erupciju 8. kategorije, a ako bi se to danas dogodilo, “doslovno bi razorilo Sjedinjene Američke Države”.

Zato je ono što se poslednjih meseci događa u Jeloustonu toliko alarmantno. Znamo da se tlo diže i da se “700 km dugačak komad istopljene stene” kreće prema površini, ispod Jeloustona, a takođe znamo da su glavni gejziri u Jeloustonu bili aktivniji prošle godine nego u bilo kojoj drugoj godini naših života. To bi mogli biti znaci da dolazi erupcija.

PROČITAJTE: NAJSMRTONOSNIJE MESTO NA SVETU: Za 30 sekundi nastaje vrtoglavica, za 240 groznica, za 300 sigurna smrt!

Poznati fizičar dr. Mičio Kaku nedavno je izjavio za američke medije: “Zaboravite na sliku medvedića koji predstavlja Jelouston. Ovde govorimo o uspavanoj Godzili ispod Jeloustona. Ako dođe do erupcije 8. kategorije, SAD će biti bukvalno uništene”.

“Umesto 50 država, ostalo bi 30 država SAD-a”, dodao je on.

 

Živimo u vreme kada seizmička aktivnost raste širom sveta, a Jelouston takođe pokazuje vrlo neobično ponašanje. Međutim, dr. Kaku kaže da ne bis trebalo previše da se brinemo, jer veruje da ćemo unapred dobiti upozorenja o erupciji.

“Za razliku od meteora iz svemira, gde ne dobijate nikakvo upozorenje, u ovom slučaju ipak nešto možemo da predvidimo”, dodao je i nastavio: “U Zoni Jedan, koja je u radijusu od 150 km, odmah će poginuti oko 70.000 ljudi. Zona dva, koja počinje nakon 150 km, bila bi prekrivena vulkanskim pepelom na 450 stepeni. Nakon druge zone, vaše šanse za preživljavanje povećavaju se, ali ipak idite na istok što brže možete. Izvan Zone šest nalazi se mesto gde biste kratkoročno bili najsigurniji u SAD, ali vetar će uveliko odrediti gde pada pepeo”.

Scroll to top