BalkansPress

Dobro došli!

ISTORIJSKA fotografija crne rupe, koju su naučnici objavili pre nekoliko dana, napravila je pravi bum u svetu astrofizike. Kako su objasnili svetski naučnici, na slici se vide vruće osenčene ivice u obliku kruga, na kojima se svetlost uvija oko sebe u kosmičkom efektu. Stručnjaci tvrde da je ovaj prikaz još jedan dokaz tačnosti Ajnštajnove teorije relativiteta.

Inače, fotografija je nastala pre dve godine prikupljanjem podataka sa osam različitih teleskopa raspoređenih širom planete i prikazuje crnu rupu u galaksiji M87 koja je od Zemlje udaljena 54 miliona svetlosnih godina, a smatra se da je u pitanju masa koja je oko šest milijardi puta veća od našeg Sunca.

 

-Crna rupa je objekat koji ima veoma snažnu gravitaciju, i sve što dođe u blizinu tog objekta bude uvučeno unutra i ne može da ga napusti, pa čak i svetlost koja se nađe u blizini ne može da se izvuče i upada u crnu rupu - objašnjava, za "Novosti", Aleksandar Otašević, iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković". - Samu ne možemo da snimimo, ali možemo ponašanje gasa u njenoj blizini, kao što su naučnici u ovom projektu uradili, i nedvosmisleno ukazali na postojanje rupe. Ne može se reći da je to fotografija, to je više prikaz neposredne okoline crne rupe snimljen na osnovu obrade podataka prikupljenih sa nekoliko teleskopa.

Prema njegovim rečima, snimljen je "disk" supervrelog gasa koji spiralno pod dejstvom gravitacije crne rupe upada na njen horizont, koji se nalazi u središtu centralne galaksije, galaktičkog jata u Devici. Ta granica oko rupe, posle koje ništa ne može pobeći, velika je kao čitav Sunčev sistem.

*FOTO: EPA

Kako su preneli svetski mediji, kada je 2012. godine počeo rad na ovom projektu, naučnici su uz pomoć globalne mreže teleskopa direktno posmatrali neposrednu okolinu crne rupe. Istraživanje je ciljalo na dve supermasivne crne rupe koje se nalaze u središtima različitih galaksija. Stručnjaci su objasnili da se jedna od crnih rupa, "Strelac A", nalazi u centru galaksije Mlečni put, na 6.000 svetlosnih godina od zemlje i ima četiri miliona puta veću masu od Sunca. Druga, koja je na fotografiji, "M87", u centru je susedne "Devica A galaksije", sa masom od tri i po milijarde puta većom od Sunca i udaljenošću 54 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

 

U medijima se pojavila informacija da bi crna rupa mogla da ponese ime Povehi, kako glasi tradicionalna havajska pesma o stvaranju. Ime za ovaj kosmički objekat predložio je profesor jezika na Havajskom univerzitetu u Hilu Lari Kimura. "Povehi" znači "ukrašena, beskrajna mračna tvorevina" ili "ukrašeni mračni izvor beskrajnog stvaranja" i dolazi iz Kumulipa, havajskog stvaralaštva 18. veka. "Po" označava dubok mračan izvor beskrajnog stvaranja, dok je "vehi" jedan od opisa "po", opevanog u pesmi.


ZANIMLjIVOSTI

-NA Mlečnom putu, kako se pretpostavlja, lutaju mnogobrojne skrivene crne rupe 

-ASTRONOMI procenjuju da na Mlečnom putu ima oko 100 milijardi "gravitacionih čudovišta" 

-DOSAD ih je otkriveno tek šezdesetak

 

TIM OD 200 LjUDI

MEĐUNARODNI tim od 200 ljudi koji su radili na istraživanju rezultate su postigli zahvaljujući Kejti Bouman, koja je razvila ključni algoritam. Boumanova je razvila algoritam poznat kao CHIRP, koji obavlja stalnu rekonstrukciju slika visoke rezolucije uz pomoć prethodnih delova. Upravo je CHIRP korišćen za fotografisanje supermasivne crne rupe u srcu M87. U pravljenju algoritma pošla je od toga da crne rupe ostavljaju pozadinsku senku vrelog gasa, koji je popunio rupe u podacima dobijenih opservacijama sa teleskopa širom sveta.

*FOTO: EPA

ŠTA BI BILO KAD BI BILO

AKO bi se desilo da crna rupa dospe u neposrednu blizinu Zemlje, njena snažna gravitacija deformisala bi globus. Snažni zemljotresi bi, upozoravaju naučnici, opustošili kontinente, a došlo bi i do erupcije supervulkana. Na kraju bi se naša planeta pretvorila u nenastanjivi komad stene.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top