BalkansPress

Dobro došli!

Evropska svemirska agencija otkrila je šta se desilo.

PROČITAJTE: OGROMAN ASTEROID SVE BLIŽI ZEMLJI Tačno u ovo vreme će protutnjati iznad nas brzinom većom 21 put od brzine zvuka

Dok za velike asteroide koji predstavljaju pretnju znamo, veliki je broj onih manjih koje još nismo otkrili, a mogli bi naneti veliku štetu.

 

Jedan takav projurio je rano jutros kraj Zemlje. Asteroid 2019 EA2 razmera je oko 27 metara, a kraj nas je projurio na udaljenosti od 305.000 kilometara - otprilike 80.000 kilometara bliže nego što nam je noćas bio Mesec.

EA2 asteroid otkrili su tek 9. marta ove godine, a pripada grupi asteroida čija orbita ih dovodi u neposrednu blizinu Zemlje pa su veliki do 40 metara.

 

Evropska svemirska agencija ranije je objavila kako su bili sigurni da nas ovaj asteroid neće pogoditi, ali da i dalje budno love svemirske stene koje bi mogle da nas pogode. Pojašnjavaju da je otprilike 20.000 kometa i asteroida koje orbita dovodi blizu Zemlje.

Poređenja radi, ovaj je asteroid nešto veći od onog koji je eksplodirao iznad Čeljabinska 2013. godine. Njegova eksplozija prouzročila je ogromne štete, a 1500 ljudi je povređeno. Međutim za povrede nije bio kriv sam udar meteora, već indirektne posledice, uglavnom zbog pucanja stakala u udarnom talasu.

(BalkansPress / Izvor: 24sata.hr)

Scroll to top