BalkansPress

Dobro došli!

Naučnici strahuju da gorile mogu biti zaražene i da mogu umreti od koronavirusa zbog njihove sličnosti sa ljudima. Oni su upozorili da su ugrožene vrste, uključujući planinsku gorilu u Africi, izložene riziku od zaraze koronavirusom.

Nacionalni park Virunga u Kongu, u kome trenutno živi oko jedne trećine svetskih planinskih gorila, doneo je odluku da zabrani pristup svim posetiocima do 1. juna.

PROČITAJTE: ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: Evo koje sve mere popuštaju i šta će biti sa karantinom i školom za one koji se vraćaju iz inostranstva

Citirao je "savete stručnjaka koji ukazuju na to da su primati, uključujući planinske gorile, verovatno podložni komplikacijama koje proizilaze iz virusa COVID-19".

Primati su skloni mnogim istim respiratornim bolestima koje pogađaju ljude.

 

Čak je i obična prehlada dovoljna da ubije gorile, prema Svetskom fondu za prirodu, što je jedan od razloga zašto turistima koji prate životinje nije dozvoljeno da im se previše približe.

Odluku Nacionalnog parka Virunga pozdravili su naučnici u regionu.

*Foto: Shutterstock 

Paula Kahumbu, izvršni direktor kenijske zaštitne grupe "WildlifeDirect", rekla je da se "moraju uložiti svi mogući napori" za zaštitu planinskih gorila, jer ih je u divljini ostalo malo.

Ona je dodala: "Znamo da su gorile veoma osetljive na ljudske bolesti. Ako neko ima prehladu ili grip, nije dozvoljeno da ode ka gorilama. S tim što koronavirus neko vreme u početku ne ispoljava simptome, to znači da bismo te gorile zapravo mogli da ugrozimo."

Scroll to top