BalkansPress

Dobro došli!

U subotu je sahranila Mladena, preminuo je u 22. godini. I više sinova nema. Pre Mladena, Živki Marković (56), iz sela Varvarin, kod istoimene opštine, preminula su četvorica sinova. Svi su bolovali od progresivne mišićne distrofije i u poslednjim godinama života, svet su posmatrali samo iz invalidskih kolica.

- Rađala sam zdrave ćerke i sinove, ali sinovi su obolevali tek kao dečaci - priča Živka. - Nisam baš mnogo školovana i nisam znala da je to takva bolest koja zahvata samo muškarce. Kada smo na kraju krenuli na ispitivanja, bilo je kasno. Ostalo mi je samo da brinem o mojim sinovima dok mogu i koliko me zdravlje služi. To sam i učinila.

PROČITAJTE: RASTE STRAH OD NUKLEARNOG RATA: Amerikanci u Evropu dopremaju nove gravitacione nuklearne bombe B61-12

 

Mladen je neposredno pre smrti imao grip i bio pod terapijom. Mnogo je spavao. Onda je tog 24. septembra majci rekao da hoće da izađe napolje. Prvo su mu poplavela usta, potom i cela glava. Otišao je, priča nam majka, za nekoliko minuta.

- Kad je došla Hitna pomoć, rekli su samo da spasa nema - gotovo nečujno govori nesrećna majka. - Mladen mi je poslednji ostao. Bio je veseo i nije hteo da klone do poslednjeg časa. Sa dva prstića je koristio telefon. Hranila sam ga, kupala, šetala. Više nemam koga.

*Večne kuće braće Marković na seoskom groblju / Foto S. Babović

Živka Marković je ceo život posvetila brizi o bolesnim sinovima. Za drugu sudbinu ne zna. Marka je sahranila 2004. Potom je devet godina kasnije, u 16. godini preminuo Miloš, a naredne godine ostala je i bez Nikole. Andrija je poživeo samo sedam godina, preminuo je 2016.

- Svi su bili dobri, svaki na svoj način, neko je voleo da čita, neko bio veseljak, neko povučen - priča nam Živka. - Sada mi ostaju sećanje i potraga za nekim smislom. Imam prava na socijalnu pomoć, to pre svega da završim. Posle, da sakupim novac za spomenik Mladenu. Sin i ja smo živeli od dodatka za tuđu negu i socijalne pomoći. Penzija bi značila, al kažu, na nju prava nemam. Imala sam samo tri meseca staža, u hladnjači.

 

GROBOVI U NIZU

Živkini sinovi su sahranjeni na lokalnom groblju u selu Varvarinu. Jedan pored drugog četiri groba i do njih humka Mladenova... Drveni krst sa njegovim imenom u tužnom nizu spomenika na kojima je uklesano isto prezime... Pet grobova, pet večnih kuća braće Marković...

PROČITAJE: Rodžer Voters, vođa grupe „Pink Flojd”: Amerika je deset puta veće zlo od svih ostalih država!

POMOĆ MINISTARSTVA

Više humanitaraca je pomagalo porodici Marković. Pre više od 10 godina Ministarstvo za rad im je sa donatorima obezbedilo krov nad glavom sa nameštajem. Vreme je, ipak, učinilo svoje i kuća u kojoj je Živka sada ostala sama, prokišnjava, zidove je napala vlaga...

Scroll to top