BalkansPress

Dobro došli!

 - Srbija neće biti tampon zona za migrante, a to nije bio ni predmet nedavnog razgovora lidera Evropske unije - izjavio je danas potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a povodom nekih tumačenja tog sastanka.

Neke od država članica jesu imale ideju da se centri za procesuiranje migranata izmeste van njihovih teritorija i da se proflisanje radi u zemljama severne Afrike, ali nije postignut dogovor po ovom pitanju, precizirao je Stefanović za Tanjug.

 

- Fokus Samita bio je na postizanju rešenja oko ravnomernog preuzimanja odgovornosti svih država članica, kada su pitanju migranti koji se iskrcavaju na teritorije Grčke i Italije, gde je opet primetno da postoji jaz između zemalja Centralne Evrope koje odbijaju da budu deo predloženog evropskog rešenja i država Zapadne Evrope koje insistiraju na principu solidarnosti - dodao je.

Kako je rekao iskustvo Srbije u koordinaciji mešovitih migracionih tokova prethodnih godina čini je pouzdanim i stabilnim partnerom Evropske unije, a tome u prilog govori i činjenica da između Srbije i EU postoji konstantan dijalog u oblasti migracione politike što na minimum svodi mogućnost donošenja jednostranih odluka u ovoj oblasti i sa jedne i sa druge strane.

PROČITAJTE: MIGRANT (28) SILOVAO STARICU (92): Šokiraćete se kada čujete kakvu je kaznu dobio!

*Fokus Samita bio je na postizanju rešenja oko ravnomernog preuzimanja odgovornosti svih država članica-Foto: mup.gov.rs

- Navode o Srbiji kao tampon zoni imali smo i tokom prethodnih godina kada je kroz Srbiju prošlo oko million migranata. Naša zemlja ni tada nije postala sabirni centar za migrante, niti će to biti u budućnosti - poručio je Stefanović.

 

Kaže da imamo sveobuhvatan zakonodavni i strateški okvir u oblasti azila, migracija i kontrole granica, redovno ažuriran plan reagovanja u slučaju velikog priliva migranata i administrativne i tehničke kapacitete za reagovanje u svim situacijama izmenjenih migracionih kretanja.

Svakodnevno, dodaje, razmenjujemo podatke o svim prekograničnim aktivnostima na svim nivoima i kao regionalni lider u ovoj oblasti pravovremeno ćemo reagovati u slučaju domino efekta koji mogu izazvati odluke nekih zemalja članica EU koje su zemlje destinacije migranata.

PROČITAJTE: ZEMLJA PARADOKSA: Crna Gora se okreće Vatikanu i islamu, a nasrće na Srpsku crkvu

- Sada, iz ove perspektive, vidimo pozitivne rezultate politike Vlade Srbije, ono što je najvažnije za naše građane, nije bilo incidenata povezanih sa migracijama, pokazali smo koliko smo humani i koliko nam je važno poštovanje ljudskih prava i postali smo ravnopravan partner zemljama članicama EU, ali i regionalni lider u oblasti koordinacije migracionih tokova - ukazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima Srbija je iz tog razloga sada u poziciji da postavlja uslove i predlaže rešenja, a nikako nije u poziciji da bespogovorno prihvata nametnute odluke, niti je to moguće uzimajući u obzir nivo odnosa koje kroz različite inicijative ostvarujemo sa EU.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top