BalkansPress

Dobro došli!

Nema ni govora o smirivanju situacije na tursko--grčkoj granici gde su hiljade migranta u očekivanju prelaska u Grčku. Ne samo da jača pritisak sa turske strane, već kao da to nije dovoljno, došlo je i do "upotrebe suzavca" jer su grčke vlasti objavile snimak navodeći da se na njemu vidi kako turska policija baca suzavac sa svoje strane granice na grčke kolege na graničnom prelazu Kastanes, gde hiljade migranata pokušava da pređe u Evropsku uniju.

PROČITAJTE: Sukobi na granici, hiljade migranata pokušava da uđe u Grčku, Erdogan uslovljava EU, Orban: 130.000 migranata je na Balkanu, moramo ih zaustaviti

Na videu je prikazan red pripadnika jedinica za razbijanje nemira, od kojih njih nekoliko na smenu ispaljuje suzavac na grčku teritoriju, navode grčki izvori.

Upitan o grčkoj tvrdnji, turski bezbednosni zvaničnik je rekao: "Turska policija je suzavcem odgovarala grčkoj policiji koja je ispalila metke na migrante. Turska policija nikada nije ciljala migrante, oni su želeli da zaštite migrante od grčke vatre."

 

Grčka je više puta negirala navode da se puca na migrante. Takođe je odbacila turske tvrdnje da su njene snage ubile čak četiri migranta u proteklih nekoliko dana, nazivajući ih "lažnim vestima".

Grčke vlasti prethodno su u sredu jutru ispalile suzavac i omamljujuće granate kako bi odbile navalu migranata koji žele da uđu u zemlju iz Turske, a nakon što je Turska saopštila da se više neće pridržavati sporazuma s EU iz 2016. godine da zadrži migrante na svojoj teritoriji u zamenu za pomoć bloka.

Grčki mediji prenose da je Turska migrantima koji se kreću ka njenoj granici s Grčkom, preporučila nove rute na putu ka Zapadu, tako što će zaobići sve zemlje bivše Jugoslavije, te i Srbiju, kao i Albaniju.

Grčki mediji su preneli tursku geografsku mapu s "rutama" koje vode s turske teritorije sve do Francuske i Nemačke. Mapu, uz uputstva na arapskom jeziku, objavila je zvanična turska državna televizija TRT, a prenela je i na "Tviteru".

PROČITAJTE: Glumac Goran Jevtić ipak NE IDE u zatvor zbog pedofilije: 10 meseci kazne služiće kod kuće

 

Po toj mapi, migranti i izbeglice su usmereni na pet pravaca kroz Tursku do pet "ulaznih mesta" u Grčku: četiri na njenim ostrvima i jedno na kopnenoj granici, preko reke Evros (Marica), gde je poslednjih dana zbog krize raspoređena grčka vojska i gde su sukobi preko granične linije skoro neprekidni.

Pošto dođu u Grčku, migranti i izbeglice bi, po tom savetu, trebalo da pređu u Italiju na putu ka Francuskoj koja je prikazana kao glavno odredište.

 

Drugi pravac iz Turske, koji migrantima preporučuje TRT, ide ka severozapadu, zaobilazeći sve zemlje bivše Jugoslavije, te prolazi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije, gde se put grana u dva pravca: ka Nemačkoj i ka Francuskoj.

PROČITAJTE: "BOLELO ME JE MNOGO!" Glumac je silovao, a njegov prijatelj je držao svoj p*lni organ u njenim ustima! Sara iznela užasne detalje!

Ali Evropska komisija očigledno ima drugačije viđenje stvari jer je u sredu usvojila Akcioni plan od šest tačaka koji predviđa trenutne mere podrške Grčkoj.

Pored jačanja saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana, predviđene mere se odnose na nove resurse Fronteksa, pa će tako osim 530 graničara Fronteksa biti raspoređeno još 100 službenika, kao i jedan brod, šest patrolnih čamaca, dva helikoptera, jedan nosač aviona i tri vozila osposobljena za termovizuelnu detekciju. Predviđena je pomoć od 350 miliona evra, koja će biti odmah stavljena na raspolaganje.

Scroll to top