BalkansPress

Dobro došli!

Zabranjenu i, po mnogim mišljenjima, štetnu genetski modifikovanu soju građanima Srbije prošle godine pokušalo je da podvali bar 27 seljaka, 12 iz Mačve i 15 iz Vojvodine.

Fitosanitarna inspekcija je u 2015. i 2016. godini kontrolisala 1.600 parcela na kojima se gaji soja, a genetski modifikovanu je pronašla na tri odsto, odnosno na 45 pregledanih parcela. Nenad Milojević, šef fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, tvrdi da to nije mnogo. Imajući, međutim, u vidu da je pregledano samo 3.000 hektara pod sojom od ukupno oko 200.000 hektara ovog useva u Srbiji, prostora za zabrinutost i te kako ima.

Ovih 27 seljaka soju su gajili u naseljima Vašica, Jazak, Prigrevica, te u Bogatiću i Metkoviću, i to na imanjima od najmanje 40 ari, pa do 1,5 hektara.

Prodaja i proizvodnja GM hrane zabranjena je u Srbiji, ali je građani očigledno godinama jedu, a da to i ne znaju. Prisutna je u mesu, mleku, slatkišima i grickalicama, rezancima... GM soja može se naći i u mnogim proizvodima po supermarketima, a u njih najčešće dospeva tako što seljaci njome hrane stoku.

 

Ovde su inspektori pronašli GMO:

  • VOJVODINA: Ruma, Kać, Popinac, Vašica, Jazak, Vrdnik, Prigrevica, Apatin, Bačka Palanka, Lug, Susek, Žabar, Koroman
  • MAČVA: Slepčević, Bogatić, Varna, Maovi, Čokešina, Milina, Metković, Crne Bare, Sovljak, Lešnica, Banovo Polje

Zvaničnih podataka o posledicama njenog konzumiranja po zdravlje čoveka nema, ali testiranja na životinjama pokazala su šokantne rezultate. Kod zamorčića koji su jeli GM paradajz s vremenom su se razvili čirevi na želucu. Miševi koji su jeli genetski modifikovanu soju imali su oštećenja na jetri, dok je kod zečeve GM soja napravila ozbiljne srčane probleme. GM kukuruz ugrozio im je imunitet, ali se pokazalo i da dovodi do smanjenja plodnosti i bržeg starenja.

Šta se najčešće genetski modifikuje: pšenica, soja, pirinač, paradajz, šećerna repa, uljana repica, krompir i pasulj.

Genetičar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Miodrag Dimitrijević kaže da direktno unošenje GM hrane ne može da dovede do poremećaja u organizmu odmah, ali da posledice postoje.

 

- Analize nekoliko autora su pokazale da GM namirnice izazivaju sterilnost, da su kancerogene, izazivaju srčane probleme... To se, međutim, ne dešava odmah, oštećenja nastaju kroz određeni vremenski period - tvrdi Dimitrijević.

Nenad Milojević iz Fitosanitarne inspekcije kaže da je soja sa parcela na kojima je utvrđeno prisustvo GMO uništena.

- Protiv svih vlasnika ili korisnika parcela podnete su prekršajne prijave, a kazne su do 60.000 dinara - rekao je Milojević.

Gajenje GMO jeftinije za trećinu

Agroekonomista Milan Prostran kaže da se GM soja u Srbiji godinama sadi uglavnom na istim parcelama.

- Soja sa parcela na kojima je utvrđeno prisustvo GMO se uništava, ali poljoprivrednici se snalaze, seme kriju i ponovo sade. Gajenje ovakve soje je 30 odsto jeftinije jer zahteva manju zaštitu - kaže Prostran.

 

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top