BalkansPress

Dobro došli!

Rezerve od preko dve milijarde tona uljnih škriljaca u aleksinačkom području, prema procenama stručnjaka tokom nekoliko decenija eksploatacije mogle bi da donesu dobit od oko 60 milijardi dolara prodajom nafte i naftnih derivata.

Rudno bogatstvo koje se krije samo ispod rudnika Resavica vredi 10 puta više od spoljnog duga Srbije, a premašuje i ukupni dug svih zemalja bivše Jugoslavije.

 

Trenutni proizvodni kapaciteti JP Resavica su oko 600.000 tona kubika godišnje. Eksploatacija mrkog uglja vrši se u Rembasu, Bogovini, Soko Banji, Krepoljinu i Sjenici.

U Srbiji mrki ugalj čini 85 odsto ukupne proizvodnje struje, dok se u SAD od ovog energenta proizvede polovina električne energije.

Foto: jppeu.rs

*Foto: jppeu.rs

Međutim, osim mrkog, ovaj rudnik je izvor i kamenog uglja, ali poseduje i sedam i po miliona tona borskog minerala u Baljevcu na Ibru, vrednog oko 500 miliona evra.

 

Takođe, od dva posto antracita u svetu jedan deo iskopava se u Zaječaru.

Foto: Wikipedia/Тајга

*Foto: Wikipedia/Тајга

Rezerve od preko dve milijarde tona uljnih škriljaca u aleksinačkom području, prema procenama stručnjaka tokom nekoliko decenija eksploatacije mogle bi da donesu dobit od oko 60 milijardi dolara prodajom nafte i naftnih derivata.

(Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top