BalkansPress

Dobro došli!

Do pre samo tri godine "Krušik" je bio jedan od najvećih dužnika u Srbiji i teški gubitaš, a danas je na putu da dostigne najveći izvoz u svojoj istoriji.

Ova valjevska vojna fabrika, pritom, postala je i jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji jer jedno slobodno radno mesto juri bar desetak nezaposlenih!

 

Na poslednjem međunarodnom sajmu naoružanja u Beogradu posetioci su najviše bili zadivljeni raketnim sistemima "šumadija", "morava" i "nora". Ta najmoćnija srpska borbena sredstva bila bi ubojita samo na papiru da ih ne puni upravo "Krušik".

Minobacački program
Foto: P. Vujanac / RAS SrbijaMinobacački program

- Raketa dometa 285 kilometara za "šumadiju" je naše delo. Kao i rakete "plamen" kalibra 122 i 128 milimetara za višecevni bacač "morava". Pored proizvoda iz minobacačkog programa, po kojima je "Krušik" poznat širom sveta, sada imamo i potpuno nove proizvode iz raketnog programa. Tu si i raketa GRAD produženog dometa do 40 kilometara, zatim modernizovana raketa "oganj", modernizovana vođena "maljutka" sa tandem kumulativnom i termobaričnom glavom, a počeli smo proizvodnju i artiljerijskog projektila kalibra 155 milimetara za "noru". Do kraja ove godine očekujemo i početak serijske proizvodnje rakete vazduh-zemlja S-8 - priča za "Blic" Mladen Petković, direktor jednog od lidera sprske odbrambene industrije.

Nova Maljutka
Foto: P. Vujanac / RAS SrbijaNova Maljutka

Šta "Krušik" napravi, pazari više od 70 zemalja sveta. Fabrika više od 90 odsto svog profita ostvaruje od izvoza, a najveći kupci trenutno su SAD, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam. Prosečan rast godišnje realizacije iznosi 68 odsto, trenutno zaključeni ugovori teški su 257 miliona dolara, što "Krušiku" garantuje punu uposlenost ove, sledeće i 2019. godine. Ova statistika pokazuje izvrsnu startnu poziciju da fabrika sa istorijom dugom skoro osam decenija ove godine ostvari rekordan izvoz.

- Lane smo imali izvoz od 50 miliona dolara, ali s obzirom na ugovorene ovogodišnje poslove, očekujemo da ostvareni rezultat bude najbolji u celoj istoriji "Krušika". Fabrika je osamdesetih godina prošlog veka, u vreme najveće ekspanzije, imala izvoz od 76 miliona dolara, ali je tada u njoj radilo 9.000 ljudi. Mi planiramo da sa nešto više od 2.500 zaposlenih dostignemo 80 miliona dolara i tako ostvarimo najbolji rezultat u istoriji kompanije - kaže Petković.

 

Ako se zna da je pre 18 godina "Krušik" bio gotovo sravnjen NATO bombama, njegova ekspanzija je još upečatljivija. Prvo je na mestu nekadašnje porušene "Alatnice" izgrađen pogon vredan 9,4 miliona evra. Reč je o fabrici raketnih motora, jedinoj tog tipa u Srbiji i državama regiona. Uskoro sa radom počinje i savremena "Kapislana", čija vrednost u prvoj fazi iznosi 10 miliona evra i u kojoj će se raditi domaće kapisle za streljačku municiju tipa "bokser", koje su dosad za potrebe cele namenske industije nabavljane iz uvoza.

Raketa "oganj"
Foto: P. Vujanac / RAS SrbijaRaketa "oganj"

Posebna priča je zapošljavanje. Od 2014. godine u "Krušiku" je otvoreno 1.490 radnih mesta, a samo ove godine zaposlena su 402 radnika, tako da fabrika trenutno ima 2.639 zaposlenih. Kada "Krušik" oglasi potrebe za radnicima, u kadrovskoj službi imaju pune ruke posla jer za jedno mesto stigne bar deset prijava.

Plata skoro 50.000 dinara

Prosečna plata zaposlenih u Krušiku iznosi 49.151 dinar. Fabrika je u prethodne tri godine povezala radni staž 261 radniku, dok je za uplatu zaostalih obaveza po toj osnovi i isplatu otpremnina za odlazak u penziju izdvojeno oko 179 miliona dinara.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top