BalkansPress

Dobro došli!

Estradni umetnici od 1. avgusta neće više moći da izmiču plaćanju poreza, pošto će za svaki nastup morati da sklope ugovor sa vlasnikom kluba ili restorana, u kom će precizno biti navedeno koliko su plaćeni, a novac neće dobijati od gazde na ruke u kešu, već na račun u banci.

Novine u kafanski život uvešće odluka Vlade o primeni posebnog kolektivnog ugovora za angažovanje estradnih umetnika, a Žarko Šakić, generalni sekretar za članstvo iz Unije sindikata, objašnjava da to znači da će ugostitelji ubuduće morati da za svakog pevača kojeg angažuju plate poreze i doprinose, a platu da mu isplate na račun u banci.

 

Sve preko računa

- Nema više plaćanja u kešu na ruke, niti će gazda moći da angažuje muzičara a da pre toga s njim ne sklopi ugovor. Ovaj novi, prošireni kolektivni ugovor odnosi se na sve restorane, hotele, klubove - objašnjava Šakić. On napominje da ovaj kolektivni ugovor treba pre svega da zaštite estradne umetnike koji jedva sklapaju kraj s krajem, da kad im prođe radni vek ne budu socijalni slučajevi.

Ipak, novom odlukom najviše će biti pogođen krem estradnog neba, koji se hvali kupljenim nekretninama, jahtama, luksuznim automobila, firmiranim krpicama i tašnicama od po nekoliko desetina hiljada evra. Sav prihod od tezgeranja oni će morati da prijave poreznicima, pa će oni koji najviše zarađuju i da plaćaju godišnji porez na dohodak građana. Ukoliko to ne urade, zaprećena im je kazna od šest meseci do čak 10 godina zatvara, u zavisnosti od utajenog poreza.

Takođe, kazne za angažovanje zaposlenih na crno za pravna lica iznose od 800.000 do dva miliona dinara, a gazda jednog poznatog prestoničkog splava u razgovoru za Kurir kaže da mu se više isplati da potpiše ugovor s pevačem nego da plaća kazne.

 

Rezanje prihoda

- Sasvim je sigurno da ću im sada za nastupe plaćati manje jer sam, pored honorar,a obavezan da im platim i poreze i doprinose. Iskren da budem, od jutros me je već nekoliko njih zvalo da pita kako ćemo ubuduće. Svi bi oni voleli pare na ruke, jer kad budu dobijali novac na račun u banci, biće jasno i da će na kraju godine morati da plate porez na ekstradohodak, od čega oni beže kao đavo od krsta - kaže ovaj kafedžija i napominje da njemu lično ne pada na pamet da rizikuje.

*FOTO: DADO ĐILAS

Miroslav Ilić

- Taj predlog zagovaram već milion godina unazad. Ta oblast treba da se reguliše na pravi način i uvek sam bio za to. Nema laži, nema prevare. Toliko od mene.

*FOTO: DRAGAN KADIĆ

Šaban Šaulić

- Godinama poslujem preko firme, tako da mene to ništa ne dotiče. Redovno plaćam porez i apsolutno podržavam da deo novca mora da se da državi.

*FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Milica Pavlović

- U mom slučaju je sve to regulisano od samog početka. Imam direktora Sašu Popovića iza sebe, koji je veoma odgovorna osoba, pa smo i svi mi s njim na čelu.

 

Snežana Đurišić

- Radim i pevam na isti način i kada postoji honorar i kada ga uopšte nema, jer smatram da tako treba. Ne smatram da će se nešto značajno promeniti, a nekih novih uredbi i zakona će uvek biti. Što se mene lično tiče, posla imam dovoljno, toliko i da nemam vremena da se žalim kakve god se promene unosile.

*FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Marko Bulat

- Ja i sada imam ugovor po angažmanu i to sam uvek radio. Međutim, prvi put čujem za to za doprinose i nije mi baš najjasnije kako će to izvesti, jer mi nismo zaposleni kod tog vlasnika lokala.

*FOTO: DRAGAN KADIĆ

Nada Topčagić

- Davno je trebalo doneti tu odluku. Pre nije moglo ništa da se radi bez žiro računa. Napuniš stadion i dok platiš sve dažbine, tebi ostaje 30 odsto. Čak ni ugostitelji ne bi mogli više da pričaju da im pevači pevaju za džabe.

KAZNE ZA UTAJU POREZA

Ako iznos izbegnutog poreza prelazi 150.000 dinara, predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna

Ako iznos izbegnutog poreza prelazi 1,5 miliona dinara, predviđena je kazna zatvora od godinu do osam godina i novčana kazna

Ako iznos izbegnutog poreza prelazi 7,5 miliona dinara, predviđena je kazna zatvora od dve do 10 godina i novčana kazna

Ljubomir Madžar

BOLJA NAPLATA POREZA

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je ovo dobra mera, jer su dosad estradnjaci poslove ugovorali na crno:

- Mnogo je efikasnije da država utvrđuje prihode na tački sticanja, a ne kasnije, ispitivanjem porekla imovine. Svi znaju koja su to mesta na kojima oni nastupaju, a ni njihovi honorari nisu velika tajna.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top