BalkansPress

Dobro došli!

Cena polovnjaka u Srbiji trebalo bi uskoro da bude znatno niža, tako da ako ste planirali da kupite polovni automobil sačekajte još malo.

Nemačka i Švajcarska donele su zakone koji nalažu da se sa njihovih ulica povuku sva vozila proizvedena pre 2009. godine. Kako je Nemačka jedna od glavnih izvoznika polovnih vozila za Srbiju, naše tržište bi u narednom periodu mogli da preplave automobili viših klasa po smanjenim cenama, što bi za sobom povuklo i pad cena svih ostalih polovnih automobila.

Radi se o 300.000 automobila koji ne zadovoljavaju najnoviji standard - euro 6. U Nemačkoj najavljuju zabranu vožnje automobila ispod te norme u velikim gradovima, dok u Švajcarskoj takva kola neće moći ni da se registruju.

Prodaja vozila je već počela, a očekuje se da će "raščišćavanje" u tim zemljama trajati ukupno tri godine.

 

Kako je kod nas

Važeći standard kod nas je i dalje euro 3, odnosno u Srbiji nije moguće registrovati stariji polovan automobil, a kako objašnjavaju sa portala Moj auto vozila te norme se kod nas najviše kupuju i voze. To su kola proizvedena od 2000. godine i cena za to godište se kreće oko 2.000 evra.

Sada je najjeftiniji oko 3.500 evra

- Automobili koji treba da stignu iz Nemače i Švajcarske su proizvedeni pre najviše osam godina i njihova cena je, za najnižu klasu 3.500 evra, ali dostižu i cenu od 10.000 evra – kaže Vladimir Butačević sa portala Moj auto.

Ukoliko se Nemcima i Švajcarcima bude žurilo i ako kola budu prodavali po nižim cenama, moguće je da će do obaranja cena svih polovnjaka doći odmah.

Drugi scenario je da, ukoliko domaće tržište bude preplavljeno vozilima višeg standarda, u jednom momentu prodavci krenu da prilagođavaju cene prema potražnji. Niko međutim za sada ne može da proceni koliko bi procenata generalno polovni automobili mogli da pojeftine na našem tržištu.

- Situaciju na tržištu određuje kupovna moć, ukoliko uvezeni automobili budu iznad prihvatljivih cena za naše finansijske uslove oni neće dobro prolaziti, ma koliko ih bude bilo na prodaju. S druge strane, ovaj nalet polovnjaka se očekuje u naredne tri godine, a do tada može da se desi i da se poveća standard kod nas, i da stvarno na našim ulicama tada budu kola višeg standarda – ističe Butačević.

 

Padaju cene, diže se standard

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatra da je izvesno da će doći do pada cena polovnih automobila.

- Ako imate veću količinu u ponudi, a manju u potražnji, obara se cena. Kada se snizi cena, povećaće se potražnja. U narednom periodu uvozićemo kvalitetnije automobile po nižoj ceni, pa bi i kod nas trebalo da dođe do pada cena polovnih automobila – priča Božović.

Ova smena vozila dešava se svakih nekoliko godina kada se promene standardi u pojedinim zemljama. Vozila sa standardom euro 5 daleko su iznad proseka naših vozila, a ukoliko tržište preplave vozila više norme, moguće je da će i u Srbiji doći do boljeg standarda na putevima.

Taj viši standard automobila podrazumeva mnogo više od smanjenja emisije štetnih izduvnih gasova.

- To znači i bolja oprema, povećan nivo aktivne i pasivne bezbednosti u saobraćaju, smanjenje buke i emisije štetnih gasova... Razlog dizanja standarda i menjanja zakona u pojedinim razvijenim zemljama je i smena tehnologije – zaključuje Božović.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top