BalkansPress

Dobro došli!

Kriza nas je toliko pogodila, da više nemamo novca ni za kinesku robu, koja godinama slovi za najjeftiniju.

Gotovo da nema prodavca na kineskoj pijaci u beogradskom bloku 70 koji nije poželeo da posao u 2015. ponovo bude kao pre dve ili tri godine.

Loša ekonomska situacija u zemlji nije zaobišla ni njih, pa zbog toga sve više Kineza napušta Beograd i Srbiju. U kineskom tržnom centru u bloku 70 kupaca i robe je sve manje, a na vratima mnogih lokala stoji katanac.

- Situacija je sve teža i tako je u poslednje dve-tri godine. Posao je opao sigurno za 40 do 50 odsto. Ne znam šta ćemo da radimo. Neki prodavci su već otišli za Kinu dok mi još razmišljamo i nadamo se da će doći bolji dani - priča Min Gong, jedan od prodavaca na ovoj pijaci. Min ističe da mu je dnevni pazar sve tanji čak i u vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

 

- Za Novu godinu kupci su uglavnom tražili jelke i ukrase, a kod mene to nisu mogli da nađu - kiselo se smeje Gong čija prodavnica obiluje pre svega pokrivačima.

I drugi prodavci nevoljno vrte glavom na pitanje “kako ide posao”.

- Nikako. Katastrofa. Sve je manje kupaca na veliko koji su kod nas dolazili iz Čačka, Kragujevca i Niša. Kako su oni propali tako tonemo i mi. Evo kolega je morao da zatvori lokal sa italijanskom robom. Jednostavno, gotovo da nema posla. I kad naručimo robu čekamo je i po dva meseca duže pošto isporuka kasni zbog carine. Radim ovde 12 godina i nikada nije bilo ovako teško - kaže jedna od prodavačica.

S druge strane, trgovci iz Srbije koji su robu nabavljali u kineskim veleprodajama, žale se da je kod njih sve manje upravo kineske robe, a da sve više prednjače mađarska i italijanska, koja je skuplja.

- Njima se ne isplati da mesecima čekaju robu iz Kine, a nama da potežemo 200, 300 kilometara do Beograda zbog stvari koje su mnogo skuplje nego ranije. Nekad sam po robu kod Kineza dolazila svake nedelje, sad dođem jednom mesečno - objašnjava trgovac Snežana P. iz Ivanjice. 

 

(Izvor: 24sata.rs)

Scroll to top