BalkansPress

Dobro došli!

Poslednje zvanične informacije pokazuju da čak četvrtina svih migranata u Nemačkoj dolazi sa Zapadnog Balkana. Da bi našli svoje radno mesto u ovoj perspektivnoj zemlji radnici iz Srbije tragaju nekada i mesecima, a onda, prema rečima pojedinih koji tamo rade, nisu plaćeni isto za isti posao kao Nemci. Da li je to stvarno tako ili su prava u ovoj zemlji jednaka, pitali smo ljude koji godinama rade u Nemačkoj.

PROČITAJTE: NAVALIĆE POLA SRBIJE! Novi konkurs za rad u Nemačkoj počinje u martu, potrebno 150.000 novih radnika!

Analiza Savezne agencije za rad pokazala je da stranci koji imaju iste kvalifikacije i rade isti posao zarađuju delimično znatno manje. Tako, prema ovom istraživanju, pomoćni radnici Nemci primaju prosečno 2.313 evra bruto, stranci pomoćni radnici zarađuju u proseku 1.918 evra bruto, dok državljani Sirije, Avganistana, Iraka i ostalih zemalja koje su najveći potražioci azila u Nemačkoj, primaju prosečnu platu 1.647 evra bruto.

 

Statistika je jasna

Sa druge strane, analiza nije optimistična ni kada je reč o stručnjacima, akademski obrazovanim ljudima. Nemci zarađuju mesečno 5.333 evra, stranci 4.960 evra, dok potražioci azila zarađuju oko 4.960 evra bruto.

Te razlike se najmanje primećuju kod onih koji obavljaju poslove sa najmanjim primanjima poput čistača i čistačica. Nemci čistači zarađuju 1.765 evra bruto, stranci 1.761 evro, a azilanti 1.655 evra bruto.

Međutim, ako se udaljimo od statistika, situacija na terenu je, bar prema rečima naših radnika, nešto bolja.

-Mislim da ta priča nije baš istinita. Bar ja nemam takvo iskustvo. Smatram da je zapravo sve stvar dogovora, odnosno kako se na početku "pogodiš" sa šefom. To nije bitno drugačije nego bilo gde kada tražite posao, uvek na početku ugovarate svoje uslove - objašnjava Nikola Milošević koji radi u Štutgartu u jednoj fabrici.

Sa njim se donekle slaže i Miloš K. koji radi u Minhenu kao građevinski radnik. On objašnjava da u Nemačkoj ima dosta firmi koje rade kao podizvođači određenih radova, takozvane zeit firme koje su registovane često i u okvirima svoje zemlje. Tako, postoji dosta takvih kompanija koje su registrovane u Hrvatskoj, a traže i zapošljavaju radnike u Nemačkoj.

Takvi poslovi su najbolji za poređenje kada je reč o plati, jer neretko naši ljudi upravo preko takvih firmi mogu posle dosta vremena da pronađu željeni posao.

 

"Nisu velike razlike"

-Brat i ja smo se zaposlili kod podizvođača, a on je nakon nekog vremena prešao kod Nemaca na isti posao. Iako svi misle da je plata veća kod Nemaca, razlike nisu baš velike - kaže Miloš K. koji navodi da je plata kod Nemaca za taj fabrički posao 2.500 evra neto, a u podizvođačkoj firmi 2.100 evra.

Ono što čini tu razlliku zapravo je, prema njegovim rečima, smeštaj - dok je on Nemcima uračunat u platu, onima koji rade kod podizvođača, sama firma plaća stan, pa nema potrebe za tim dodatkom na zaradu.

PROČITAJTE: Građani Srbije koji se odluče da uzmu NEMAČKI PASOŠ treba da znaju i OVO!

Među našim ljudima najviše zarađuju vozači, kako profesionalni koji voze kamione tako i oni u gradskom prevozu koji zarađuju do 3.700 evra mesečno za četiri radna dana u nedelji. Uslov je da imaju diplomu koja se dobija posle šest meseci škole.

Dobro zarađuju i medicinske sestre koje iz Srbije sve više odlaze u Nemačku za platu od oko 2.300 evra. Nešto manje su plaćeni poslovi u poljoprivredi, građevinarstvu, ugostiteljstvu...

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top