BalkansPress

Dobro došli!

Kineski investitori spremni su da grade rafineriju nafte u Smederevu, a procenjena vrednost investicije je 2,6 milijardi evra.

Predstavnici kineskih investitora iskazali su spremnost da, nakon dogovora i usaglašavanja svih pitanja sa Radnom grupom koju će formirati Vlada Srbije, počnu sa realizacijom projekta od aprila 2021. godine, a okvirni rok završetka prve faze iznosio bi četiri godine, saopšteno je iz Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom.

PROČITAJTE: NOVINA U 2021. GODINI: Saobraćajna policija može da sprovede još jednu kontrolu vozača

 

Nacionalni savet to je saopštio posle sastanka koji je održan u njegovom sedištu. Sastali su se predstavnici Radne grupe i kineskih investitora, a predsedavao je Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta.

Sastanku su prisustvovali i Ivica Kojić, šef kabineta predsednika Srbije i Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede.

„Sastanak je usledio nakon sastanaka predstavnika kineskih investitora sa predstavnicima infrastrukturnih javnih preduzeća Republike Srbije. Planirano je da rafinerija bude izgrađena na mestu gde je nekada već bila predviđena izgradnja rafinerije“, saopšteno je iz Nacionalnog saveta.

Kako se dodaje u saopštenju, „u rafineriji bi se proizvodio EURO 6 a emisija štetnih gasova bila bi nula. U proizvodnji opreme učestvovaće kompanije iz Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država“.

Scroll to top