BalkansPress

Dobro došli!

Sada je vrlo izvesno da će državnu novčanu pomoć dobiti i velika preduzeća koja zapošljavaju više od 500 ljudi, ali i da bi najugroženiji ugostiteljski sektor mogao dobiti više nego što je to prethodnih dana bilo najavljivano. Detalji o tome ko će sve dobiti pomoć i koliko će ona iznositi biće poznati najkasnije u petak. Privreda će novac početi da dobija u aprilu, a građani u maju, a iznosi će biti od 7.000 dinara do 80.000.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je zamolio premijerku Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog da u paket pomoći uđu i velika preduzeća, svi osim banaka i finansijskih institucija.

“Da osim opšte pomoći podške, tri puta po 50 odsto minimalca za mala i srednja preduzeća, pomoć dobiju i velika preduzeća, osim banaka i finansijskih institucija”, rekao je Vučić.

 

Ugostiteljima 40 odsto više nego ostalima

Kako je predsednik rekao, molba je bila i da posebnu sektorsku pomoć dobiju turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči – još jedan ceo minimalac. To bi ukupno iznosilo po 80.000 dinara, dok bi ostali dobili po 48.000.

Ugostiteljima 40 odsto više nego ostalima

*FOTO: SAVA RADOVANOVIĆ / TANJUG

Svi detalji, koji će uključivati i uslove za dobijanje pomoći, biće poznati do četvrtka, najkasnije petka.

Malim i srednjim preduzećima po 48.000

Novi paket ekonomskih mera vredan je 2,5 milijardi evra, a njime je država obezbedila dodatnu pomoć za građane i privredu.

U okviru podrške privredi, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro i malim preduzećima primiće ukupno po 48.000 dinara. Država će, naime, radnicima isplatiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade koja iznosi oko 32.000 dinara.

 

Ova podrška "pokriva" mart, april i maj. Isplata počinje u aprilu za mart, i nastavlja se u naredna dva meseca.

Sektorsku pomoć od po 600 evra po autobusu tokom šest meseci dobiće autoprevoznici.

Takođe, postojeća garantna šema biće proširena sa 500 miliona evra, i vredeće ukupno 60 milijardi dinara, a to znači dodatnu likvidnost i dodatna obrtna sredstva.

Penzionerima po 110 evra, ostalima po 7.000 dinara

U okviru podrške građanima za sve punoletne građane, „prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru“, dok će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra u septembru. Praktično će penzionerima biti isplaćeno ukupno 110 evra.

Prijavljivanje počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

Scroll to top