BalkansPress

Dobro došli!

Svi zaposleni u javnom sektoru, njih oko 500.000, treba da računaju na povišice.

Sa isplatom 20 evra završava se treći krug novčane podrške građanima i privredi, ali od januara naredne godine treba očekivati i novu jednokratnu novčanu pomoć, ali i redovne povišice za penzionere i radnike.

Svi zaposleni u javnom sektoru, njih oko 500.000, treba da računaju na povišice. Kako je definisano, zaposleni u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci dobiće povećanje od oko 8 odsto, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti povećanje od oko 7 odsto.

Primera radi, ako medicinska sestra u ovoj godini ima platu od oko 50.000 dinara, u narednoj bi sa povećanjem od osam posto ona bila veća za 4.000 dinara.

PROČITAJTE: HRVATSKI CRTANI IZAZVAO BURU: Srbi pacovi koje Tompson izvodi iz Knina - šta se krije iza "skandaloznog" animiranog filma

 

Oni koji zarađuju 60.000 dinara u zdravstvu ili vojsci istovremeno bi mogli da računaju na dodatnih 4.800 dinara u narednoj godini.

S druge strane, zaposleni u prosveti koji u proseku zarađuju po oko 60.000 dinara mogu da računaju na povišicu od oko 4.200 dinara.

Što se tiče najstarijih, njih od januara čeka linearno povećanje penzija od oko 5,9 odsto.

Svih 1,7 miliona penzionera procentualno će dobiti istu povišicu, a to bi prosečnu penziju od 29.400 dinara uvećalo za 1.700 dinara na 31.100 dinara.

*Foto: Dado Đilas

PROČITAJTE: HRVATSKI CRTANI IZAZVAO BURU: Srbi pacovi koje Tompson izvodi iz Knina - šta se krije iza "skandaloznog" animiranog filma

Oni koji imaju veću penziju, vrednosno će dobiti "deblju kovertu", ali najveći broj penzionera imaće u džepu između 900 i 1.200 dinara više. Do ove računice došli smo po osnovu činjenice da najveći broj penzionera u Srbji (njih oko 17 odsto) ima penziju između 15.000 i 20.000 dinara.

Rast penzija po „švajcarskiom modelu“ u Srbiji je stupio na snagu u januaru prošle godine, i to praktično znači njihovo usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

S druge strane, penzioneri treba da očekuju i jednokratnu novčanu pomoć od 20.000 dinara, ili oko 170. evra. Ona bi trebalo da bude isplaćena u februaru.

Na ovaj iznos pravo imaju svi penzioneri Republike Srbije bez obzira na to kolika im je mesečna penzija.

Država danas isplaćuje 20 evra pomoći. Sa isplatomće nastaviti i sutra, a evo i kako u dva koraka da proverite da li vam je uplata legla.

Scroll to top