BalkansPress

Dobro došli!

Jedan Nemac I jedan Poljak tvrde da su pronašli nacistički voz pun blaga – zlata, dragulja i vrednih umetničkih dela, koji je navodno nestao kad su Nemaci bežali pred sovjetskom vojskom, pred kraj Drugog svetskog rata.

PROČITAJTE: U Crnoj Gori kao da je rat: Ljudi u očaju, ovako nikada nije bilo!

Marika Tokarska, zvaničnica okruga Valbžih gde se voz navodno nalazi, kaže da su vlasti dobile pismo jedne advokatske firme koja zastupa pomenute „anonimne pronalazače“ u kojem oni traže nagradu od deset odsto vrednosti za otkrivanje lokacije.

 

Vlasti ozbiljno razmatraju ovu tvrdnju i dogovoren je sastanak vatrogasnih i policijskih službi sa drugim organima o tome kako bi se eventualno bezbedno pristupilo vozu u slučaju da je zaista pronađen, rekla je Tokarska za AP napominjući da je moguće da je voz opasan eksplozivom.

Prema legendi, kada su sovjetske snage pri kraju rata krenule prema Berlinu preko Poljske, nacisti su poslali voz pun zlata i drugih dragocenosti iz Vroclava u Valbžih, kako bi sačuvali blago od Rusa. Navodno je na tom putu voz tajansteno nestao, negde u planinama oko Valbžiha, i nikada više ga niko nije video.

 

Poznato je kako je tokom rata nacistička Nemačka otela zlato od zemalja koje je okupirala, u vrednosti oko 550 miliona dolara. Pored toga, nacisti su otimali zlato i od mnoštva pojedinaca, ponajviše od Jevreja koje su slali u koncentracione logore – prstenje, nakit, satove, pa čak i zlatne zube.

PROČITAJTE: Zvezde su im naklonjene: Ovim HOROSKOPSKIM ZNACIMA jul donosi sreću na svakom koraku!

Deo tog zlata pronašle su savezničke snage, ali najveći deo nikad nije pronađen pa se pretpostavlja da je završilo u bankama i u rukama nekih pojedinaca.

Scroll to top