BalkansPress

Dobro došli!

Loža je dala veliki doprinos u stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Jugoslavije, a njen član bio je i kralj Aleksandar Karađorđević. Oni su tvorci Sretenjskog ustava.

 

Velike misterije pred publikom donela je šesta epizoda serije „Senke nad Balkanom“, a najčešće pitanje koja postavljaju fanovi jeste da li su masoni sekli glave po Beogradu i da li je lik Voje Brajovića inspirisan životom Đorđa Vajferta.

*Foto: Promo

Za ovakve tvrdnje o slobodnim zidarima nema mnogo podataka u istoriji, ali svakako mnogi tvrde da su oni tridesetih godina menjali istoriju kraljevine SHS.

*Foto: Printscreen

Prisutni masoni na srpskim novčanicama

Na novčanicama koje su trenutno u opticaju u Srbiji nalaze se likovi masona. Na novčanici od 10 dinara je Vuk Karadžić, na 20 Njegoš, na 50 Stevan Stojanović Mokranjac, na 1.000 Đorđe Vajfert i na 5.000 dinara Slobodan Jovanović.

 

Prva loža u Novom Sadu

Mogu se naći podaci da masoni nisu bili tajno, već diskretno društvo zato što su bili izloženi krvavim progonima od totalitarnih režima, i tokom Drugog svetskog rata i od Hitlera. Oni su najstarija NVO na svetu.

- U Srbiji su masonske lože osnovane u 18. veku i uvek su bile multikulturalne i multietničke. Prva loža nastala je u Novom Sadu. Gradili su hram humanosti, znanja i napretka - ispričao je za Kurir Miroslav Tasić, bivši državni sekretar u Ministarstvu kulture.

- Tvorci Sretenjskog ustava su bili masoni. Loža je dala veliki doprinos u stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Jugoslavije. Veliki Srbi iz sveta masonerije su Đorđe Vajfert, Mihailo Pupin, Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Stevan Mokranjac, kralj Aleksandar, kralj Petar, knez Pavle, vojvoda Živojin Mišić, Stevan Sremac, Jovan Dučić, Branislav Nušić i Slobodan Jovanović - nabraja Tasić, koji se pita da li bi bilo države Srbije i nauke da se nisu utemeljili kroz masone.

*Foto: Privatna Arhiva

Ivo Andrić postao mason da bi sačuvao život

Jedini naš nobelovac Ivo Andrić bio je slobodni zidar. Za njega postoji čak sačuvano originalno pismo u kome su mu Nemci tražili da se izjasni da li je član masonske lože. On je rekao da jeste. Bio je, mislim, član lože i Dositej Obradović. U jednom dopisu se posle pravda da je kratko bio član jer je morao da spasava glavu - naglašava Tasić.

 

Đorđe Vajfert je lično dao veliku sumu novca u kešu Apisu kako bi ubedio one oficire koji se kolebaju da na srpski presto nakon ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage treba da dođe Petar I Karađorđević. Podaci o ovome čuvaju se u arhivima u Austriji.

Platili ubistvo

Kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin ubijeni su u noći između 28. i 29. maja 1903. godine, čime je prekinuta loza Obrenovića, i od tada je Srbijom vladala dinastija Karađorđević.

*Foto: Privatna Arhiva

Bjelogrlić nije mogao da komentariše ni masone ni Voju Brajovića, o čijem će se liku više znati tek za dve nedelje.

- Mnoge misterije će vam biti jasnije nakon osme epizode - tajanstven je Dragan Bjelogrlić.

Činjenice: Srpski masoni

Mihajlo Pupin

Đorđe Vajfert

Dositej Obradović

Vuk Karadžić

Mihailo Obrenović

Kralj Aleksandar

Živojin Mišić

Stevan Mokranjac

Kralj Aleksandar

Kralj Petar

*Foto: Dragana Udovičić

Masonske građevine u Beogradu

- Zgrada Radio Beograda

- Spomenik neznanom junaku na Avali

- Pobednik

- Poštanski muzej

- Piramida u Knez Mihailovoj

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top