BalkansPress

Dobro došli!

Malo je stranaca koji su bili tako privrženi Srbiji kao što je to bio Đorđe Vajfert. Ironično, ovaj Nemac postao je prvi srpski bankar, guverner, vlasnik najveće pivnice u tadašnjoj Srbiji i osnivač čak deset rudnika. Ipak, reč je bila i o istaknutom član masonske lože, a upravo iza ovog Vajfertovog angažovanja ostala je zabeležena i sledeća angedota.

 

12.01.1937. godine umro je Đorđe Vajfert, srpski industrijalac nemačkog porekla, guverner Narodne banke i vlasnik jedne od najvećih pivara u zemlji. U svoje vreme bio je najveći industrijalac u zemlji, ali i istaknuti član masona.

Vajfert je 9. maja 1912. godine uzdignut na 33. stepen i bio je prvi Veliki majstor Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca – "Jugoslavija".

Za vreme njega, u Beogradu je održan Svetskom kongresu masona 1926. godine, a upravo iz tog perioda ostala je zabeležena i jedna anegdota.

Naime, svetskom kongresu prethodili su burni pregovori oko mesta održavanja.

Naime, jedna od glavih tačaka ovog susreta masona iz celog sveta bila je ideja o izmirenju sa masonima iz Nemačke. Mišljenje većine loža bilo je da germanska braća nisu učinila dovoljno da spreče Prvi svetski rat koji je gurnuo svet u do tada nezapamćenja razaranja i stradanja.

 

Nemačka delegacija je činila sve da se kongres održi u nekom nemačkom gradu - Beču, Berlinu ili Minhenu, a nikako ne u Beogradu – prestonici države koja je prva napadnuta u ratu.

Pritisak je vršen i na Đorđa Vajferta. Priča kaže da je slavnog industrijalca na jednom od pregovora jedan mlađi brat pitao kako on, rođeni Nemac, poreklom iz donje Austrije, može glasati za Beograd, pre nego za neki nemački grad.

Priča kaže da ga je Vajfert samo pogledao i jednostavno rekao: "Gospodine, ja sam Nemac po rođenju, a Srbin po opredeljenju!"

Kongres je na kraju održan u Beogradu 1926. godine. Imao je moto: "U znak mira", bio je pod pokroviteljstvom Međunarodne masonske asocijacije i prisustvovali su mu predstavnici bratstva iz 15 evropskih i dve prekomorske države.

(BalkansPress / Dnevno.rs)

Scroll to top