BalkansPress

Dobro došli!

Pre sedam godina snimak na kome hirurzi navodno vrše autopsiju posetioca s druge planete uzburkao je javnost.

Svemirska letelica srušila se kod gradića Otočec u Sloveniji, a zatim je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu urađena prva obdukcija vanzemaljaca u SFRJ, tvrdi se u trominutnom snimku koji je pre sedam godina uzburkao javnost.

 

- Letelica u obliku diska je u novembru 1966. iznad sela Otočec u Jugoslaviji izgubila kontrolu, udarila u zemlju i eksplodirala. Iz olupine je izvučeno delimično spaljeno telo vanzemaljca, koje je zatim prevezeno u Beograd, na VMA, gde je urađena obdukcija. Autopsiju su radili hirurg Andrej Zoboli i patolozi Nikola Julić i Zoran Federić, a cela procedura je snimljena. Fotografije autopsije sačuvao je nećak jednog od lekara - pisalo je kraj fotografija kad su se pojavile na internetu 2011.

*Foto: Privatna arhiva

 

Detaljno

Na trominutnom snimku obdukcije čuje se samo buka kamere i vidi se kako lekari detaljno ispituju sve delove tela vanzemaljca. Odmah su usledile i druge priče: da je telo vanzemaljca video i lično Josip Broz Tito, koji je zatim pripadnicima Udbe naredio da ni po koju cenu ne dozvole da informacije procure.

*Foto: Profimedia

Istrage novinara, međutim, pokazale su da ne postoje nikakva dokumenta o ovome, kao i da pomenuti lekari nikad nisu radili na VMA, a verovatno ni postojali. Ispitujući poreklo videa, umesto Slovenca Andreja Zobola nađen je Italijan Andre Zoboli, koji otkrio istinu o svemu.

*Foto: Privatna arhiva

Zubarska čekaonica

- Kad sam 1999. čuo da je udruženje skeptika CICAP objavilo konkurs „Fotografisanje lažne aveti“, rešio sam da snimim autopsiju vanzemaljca. Da bih uštedeo na vremenu, pravio sam delove tela, koje sam na kraju spajao. Kožu sam napravio od gume, a materijale poput uglja koristio sam za pravljenje rebara. Za oči sam koristio priveske koje sam kupio preko jednog američkog horor magazina - rekao je Zoboli i objasnio da je scenu seciranja vanzemaljaca snimio u čekaonici zubara, inače prijatelja koji mu je pozajmio medicinsku opremu.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top