BalkansPress

Dobro došli!

Porodica Mitrović iz Tršića kod Loznice javnosti je postala poznata ovih dana kada im je zbog zagrevanja kuće pod nerazjašnjenim okolnostima gradska građevinska inspekcija preporučila iseljenje iz objekta.

U međuvremenu, stručnjaci su došli do mogućeg rešenja ove zagonetke, a problem je najverovatnije u elektroinstalacijama.

Temperatura od 42 stepena Celzijusa u temelju kuće porodice Mitrović nije, kako se pretpostavljalo, ni zbog termalnih izvora, ni neobjašnjivih pojava već, kažu stručnjaci, zbog nepravilnosti u faznom provodniku koji je bio u kontaktu sa kućnom metalnom konzolom.

Izmerena struja kvara bila je 44 ampera, što prema rečima električara znači da se mesečno oslobađalo 7,5 hiljada kilovat sati – jednako potrošnji struje u 10 domaćinstava.

 

– Nadam se da više nećemo otvarati prozore i vrata, da će se bezbednije spavati i da će biti bezbednije za naše unučiće i decu – kaže Radmila Mitrović.

Elektroinženjeri, koji nisu hteli pred kamere, kažu i da Mitrovićima nisu dolazili visoki računi za struju, jer je spoj bio pre brojila, tako da ono nije registrovalo potrošnju.

Električna energija se, dodaju, najverovatnije oslobađala preko armature i betona i uzrokovala visoku temperaturu podova i zidova.

– Meni je bilo toplo celu zimu, nisam znao, mislio sam da toplota dolazi iz kuhinje gde se loži. Međutim, kasnije vidim da kad se nije ložilo više, kad je prekinuto loženje, ima od tad mesec dana, ja sam primetio ovde na pločicama jedno jutro, stao sam ono mlake pločice, umesto da budu hladne – objašnjava Milentije.

Posle popravke kvara na elektromreži prva merenja toplote pokazala su da temperatura postepeno opada.

Da li je problem u kući porodice Mitrović konačno rešen znaće se sutra. U gradskoj upravi kažu da će, ukoliko zatreba, angažovati dodatne stručnjake koji bi trebalo da ustanove uzrok visoke temperature u kući ove porodice.

Scroll to top