BalkansPress

Dobro došli!

Lokacija izgubljene Atlantide mogla bi da bude konačno otkrivena, tvrde istoričari.

Prema satelitskim snimcima, postoji mogućnost da su zidine ovog grada stajale na jugu Španije. Iako se uvek verovalo da su graditelji bili Stari Grci ili Rimljani, istraživači smatraju da je zidine sagradio misteriozni narod Atlantide.

 

Atlantida se pominje u Platonovim spisima 400 godina pre nove ere i opisana je kao napredna ostrvska civilizacija.

U centru ovog pomorskog carstva bio je grad Atlantida koji je imao ogromnu luku opasanu bedemom i hram posvećen Posejdonu. Veruje se da je Atlantidu uništila neka prirodna nepogoda, poput cunamija ili vulkana zbog čega se priča o ovom narodu pretvorila u legendu.

Ipak, naučnici tek treba da pronađu jake dokaze da je Atlantida zaista postojala. Mnogi smatraju da je Platon izmislio priču kako bi predstavio svoje filozofske teorije.

Međutim, tim arheologa veruje da se ruševine ovog grada nalaze nedaleko od obale Španije, kod Kadiza. Uz pomoć satelitskih snimaka mogli su da detaljnije izuče ovo područje i otkriju da je tu postojao niz naselja iz antičkih vremena.

 

Istoričar Tim Ejkers kaže da je siguran da ne samo da su pronašli Atlantidu već i da su Atlantiđani bili veoma napredni.

Ovako je nekad mogla da izgleda

*OVAKO JE NEKAD MOGLA DA IZGLEDAFOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN

Kako navodi, laboratorijska analiza pronađenih materijala je pokazala da je na tom području u Španiji postojala vrsta cementa kakva pre nije viđena. Bavili su se i obradom metala vrlo naprednom za to doba.

 

"Testiranja su pokazala da su iskopine starije od grčkih i rimskih", rekao je Ejkers.

Scroll to top