BalkansPress

Dobro došli!

Sa svojih 8.000 kilograma nosivosti preciznih ubojitih sredstava, za sada predstavlja nerešiv problem ukrajinskoj vojsci. Do sada, nijedna od strana nije potvrdila pogodak, odnosno gubitak ovog aviona.

Tokom većeg perioda drugog dela Hladnog rata, smatralo se da američki borbeni avioni imaju prednost u borbama protiv svega što su Sovjeti mogli da ponude. To je uključivalo i Su-27, koji je predstavljen 1988. godine. U proteklih dvadeset godina, taj mlaznjak nije imao ni približno toliko akcije kao američki F-15. Međutim, najnoviji “derivat” Su-27 predstavlja realnu pretnju u vazduhu”, navodi se u članku magazina “National Interesta”.

PROČITAJTE - EU U NEVERICI: Da spasu svoju ekonomiju SAD počele otvoreno da okreću tankere od Evrope! 

 

Suhoj Su-35S je zapravo druga poboljšana verzija Su-27M. To je dvomotorni jednosed, supermanevarski avion. Ove verzije 35S imaju motore sa vektorom potiska umesto kanarda Su-27. Označen kao “Flanker-E” od strane NATO-a, ovaj lovac “4++ generacije” se pokazao kao veoma sposoban neprijatelj aktuelnim američkim avionima, uključujući F-15 Eagle, F-18, pa čak i F-35 Lightning XX, ocenjuju vojni analitičari.

Naoružanje Su-35 uključuje automatski top GŠ-30-1 kalibra 30 mm sa 150 metaka, zajedno sa 7.996 kilograma korisnog tereta na dvanaest spoljnih tačaka. Može da nosi različite rakete vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, protiv radijacije i protivbrodske rakete, kao i niz TV, laserskih i satelitskih bombi. Poređenja radi, novi F-22 proizveden u SAD ima samo četiri uporišta na svojim krilima i tri na unutrašnjim odeljcima za oružje, ističe se.

Ruski avion koji je pravi gospodar neba Niko ne može ni da mu priđe - Alo.rs

Dvostruki turboventilatori Saturn AL-41F1S obezbeđuju Su-35 manevarsku sposobnost koja može lako da parira ili prevazilazi tehnike izbegavanja skoro svih postojećih lovaca četvrte generacije. Sa maksimalnom brzinom od 1.550 milja na čas, to je dobro naoružana, brza letelica.

Međutim, analitičari odbrane sugerišu da je Su-35 u svojoj trenutnoj modifikovanoj konfiguraciji zaista svrsishodan, barem dok ruska vojska ne bude u stanju da poveća proizvodnju svog stelt višenamenskog lovca pete generacije, Suhoj Su-57.

PROČITAJTE - Majkl Hadson: Počelo je razaranje svetskog ekonomskog poretka!

 

Ipak, pretnja od Su-35 nije samo u tome šta avion može da uradi u vazduhu. Ona leži i u tome što rusko vazduhoplovstvo nije jedini operater ovog naprednog aviona i šta bi to moglo da znači za regionalne balanse snaga. U stvari, lovac je prvobitno bio dizajniran za izvoz, ali je rusko vazduhoplovstvo postalo glavni kupac 2009. godine.

Istorija njegove operativne upotrebe ne beleži gubitke u borbi. “Vatreno krštenje” doživeo je tokom ruske intervencije u Siriji. Tamo se avion pokazao kao više nego efikasan i nije imao gubitke. Uspešna dejstva protiv baza tzv. Islamske Države preporučile su ovaj avion stranim korisnicima koji su od tada počeli da ističu interesovanje za nabavku ovog aviona.

PROČITAJTE - Šta je, zapravo, Kadirov poručio Putinu?

Scroll to top